Izvor: B92, 01.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora o sankcijama Iranu

Pariz -- Pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačka danas u Parizu nisu postigle dogovor o uvođenju novih sankcija Iranu.

U Parizu su se danas sastali direktori za politička pitanja u ministarstvima spoljnih poslova SAD, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Nemačke, kako bi razmotrili dalje korake u vezi sa Iranom koji odbija da obustavi proces obogaćivanja uranijuma.

Prema francuskim diplomatskim izvorima, pet stalnih članica Saveta bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << UN i Nemačka počeće da rade u cilju usvajanja nove rezolucije koja će predviđati dodatne sankcije Teheranu.

Ta rezolucija bi trebalo da bude rezultat kompromisa između zemalja koje se zalažu za zaoštravanje stava prema Iranu, poput SAD, i Kine i Rusije koje oklevaju u tome.

"Šestorka je prihvatila da razmotri elemente nove rezolucije o sankcijama", rekao je za AFP francuski diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

On je dodao da će kompromisni tekst biti razrađen i razmotren u prestonicama stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačke sledeće nedelje i zatim, ako bude prihvaćen, biti dostavljen Savetu bezbednosti UN.

Prema francuskim diplomatskim izvorima, nova rezolucija se može očekivati uskoro.

To bi bila treća rezolucija kojom bi Iran trebalo da se primora da obustavi program obogaćivanja uranijuma. SAD optužuju Iran da koristi nuklearni program kako bi razvio atomsko oružje.

U Londonu su se juče sastali visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana i glavni irački pregovarač Said Džalili.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.