Bez dogovora o otvaranju vlade, demokrate usvajaju svoj predlog budžeta

Izvor: VOA, 01.Jan.2019, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora o otvaranju vlade, demokrate usvajaju svoj predlog budžeta

Američka vlada delimično je zatvorena 11. dan, a članovi Kongresa i predsednik Donald Tramp i dalje nisu blizu dogovora o budžetu i Trampovom zahtevu da se izdvoji novac za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici. Demokrate su najavile da će u četvrtak, kada preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom, brzo usvojiti plan za otvaranje federalnih agencija koje su zatvorene od 22. decembra. Međutim, usvajanje demokratskog predloga je neizvesno u Senatu, koji i dalje kontrolišu republikanci. Budžet, koji su predložile demokrate, ne obuhvata novac za izgradnju zida, što je Tramp brzo osudio na Tviteru. "Demokrate, kao što sam i sumnjao, nisu izdvojile novac za novi zid. Problem je što bez zida ne može biti istinske pogranične bezbednosti. Naša zemlja konačno mora da ima čvrstu i sigurnu južnu granicu", tvitovao je Tramp. ​Tramp je takođe poručio da bi Amerikanci imali dobru godinu, kada ne bi bili "opsjednuti time da mu se protive". Plan demokrata u Predstavničkom domu predviđa finansiranje većine zatvorenih agencija do kraja septembra, a Sekretarijata za unutrašnju bezbednosti do 8. februara. Međutim, Tramp i dalje zahteva da se izdvoji pet milijardi dolara za izgradnju zida, dok su demokrate ponudile 1,3 milijarde za pograničnu bezbednost, ali ne zid. Buduća predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider demokrata i Senatu Čak Šumer su u zajedničkom saopštenju pozvali republikance da podrže njihov budžetski predlog.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Tramp pozvao kongresne lidere, blokada rada vlade i dalje traje

Izvor: VOA, 02.Jan.2019, 14:29

Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je lidere demokrata i republikanaca u Kongresu na - kako to u Beloj kući nazivaju - "brifing o bezbednosti granice" u sredu, dok delimično zatvaranje vlade ulazi u 12. dan. Lider većine u Senatu Mič Mekonel trebalo bi da prisustvuje sastanku. Nije jasno da li...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.