Tramp pozvao kongresne lidere, blokada rada vlade i dalje traje

Izvor: VOA, 02.Jan.2019, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp pozvao kongresne lidere, blokada rada vlade i dalje traje

Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je lidere demokrata i republikanaca u Kongresu na - kako to u Beloj kući nazivaju - "brifing o bezbednosti granice" u sredu, dok delimično zatvaranje vlade ulazi u 12. dan. Lider većine u Senatu Mič Mekonel trebalo bi da prisustvuje sastanku. Nije jasno da li će i lider manjine u Senatu Čak Šumer ili njegova demokratska koleginica i kandidatkinja za predsedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi biti tamo, niti da li će dve strane iskoristiti sastanak da pregovaraju o planovima za ponovno otvaranje vlade. Demokrate će imati većinu u Predstavničkom domu kada novi Kongres bude poečo s radom u četvrtak, a Pelosi planira da održi glasanje o nekoliko predloga zakona, koji bi obezbedili finansije za većinu zatvorenih agencija do kraja septembra i za Sekretarijat za unutrašnju bezbednost do 8. februara. Predlozi zakona ne obuhvataju pet milijardi za finansiranje izgradnje zida na granici SAD i Meksika, koje zahteva Tramp, uslovljavajući potpisivanje bilo kog dokumenta o budžetu. Demokrate su ranije ponudile 1,3 milijarde dolara za finansiranje bezbednosti granice umesto toga. ​Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Senders rekla je u saopštenju kasno uveče u utorak da plan demokrata nema šanse za uspeh, da "ne uspeva da obezbedi granicu" i da "stavlja potrebe drugih zemalja iznad potreba naših građana". Pelosi i Šumer odbacili su Trampov plan o zidu kao "skup i neefikasan" i rekli da Tramp tek treba da iznese plan koji ima šanse da prođe glasanje i u Predstavničkom domu i u Senatu. Pred njihov mogući sastanak, Tramp i Pelosi razmenili su komentare na Tviteru u utorak. "Bezbednost granice i 'stvar oko zida' i zatvaranje (vlade) nije ono čime je Nensi Pelosi želela da započne svoj mandat kao predsedavajuća! Hajde da napravimo dogovor?", napisao je Tramp. Pelosi je uzvratila rečima da je Tramp "dao demokratama šansu da pokažu kako ćemo da upravljamo odgovorno i brzo usvojimo naš plan za okončanje neodgovornog Trampovog zatvaranja (vlade)". Pre nego što je zatvaranje stupilo na snagu, Senat je usvojio zakon o prelaznom finansiraju koji bi obezbedio sredstva za sada zatvorene vladine operacije do 8. februara, bez finansiranja zida. Predstavnički dom usvojio je svoj zakon, koji jeste predviđao finansije za zid. Pelosi je napisala u pismu kolegama u utorak da bi zakonodavci u Senatu sada trebalo da podrže novi plan demokrata posle njihove prethodne akcije i da će ukoliko to odbiju, biti "u potpunosti saučesnici u haosu i razaranju" izazvanom aktuelnim zatvaranjem. Oko 800.000 vladinih radnika prisiljeno je ili da ostane kod kuće, ili da nastavi da radi bez plate dok zatvaranje vlade ne bude rešeno. Turisti u Vašingtonu naišli su na nove posledice u vezi sa nepostizanjem dogovora, kada su u sredu u Smitsonijan muzejima i Nacionalnom zoološkom vrtu zatekli obaveštenja da su zatvoreni, dok sporazum ne bude postignut. Nacionalna galerija umetnosti biće zatvorena od četvrtka.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tramp pozvao na "brifing o bezbednosti granice"

Izvor: B92, 02.Jan.2019

Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je lidere demokrata i republikanaca u Kongresu na ono što u Beloj kući zovu "brifing o bezbednosti granice"...On je to učinio dok delimična blokada vlade ulazi u 12. dan...Kako prenosi Glas Amerike, lider većine u Senatu Mič Mekonel trebalo bi da prisustvuje sastanku...Nije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.