Bez dogovora bankara u Davosu

Izvor: Blic, 29.Jan.2010, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora bankara u Davosu

Najistaknutiji svetski bankari nisu uspeli da se u Davosu, dogovore kako da se suprotstave merama za pooštravanje finansijske regulative.

Problem je nastao jer komercijalne i investicione banke nisu uspele da nađu zajednički jezik.Rukovodioci finanijsjih organizacija sa Volstrita i najvećih evropskih banaka sastali su se iza zatvorenih vrata u švajcarskom zimovalištu Davosu, na marginama Svetskog ekonomskog foruma, potvrdili su Rojtersu izvori bliski razgovorima, dodajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da dogovor nije postignut.

Najveće banke sa Volstrita i neke velike evropske investicione banke su na sastanku podržale oštar zajednički stav protiv političara koji traže mnogo oštrije mere za regulisanje bankarskog sektora u periodu posle finansijske krize. Oni, međutim, nisu uspeli u to da uvere čelnike komercijalnih banaka, koji smatraju da taj sektor treba da bude pomirljiviji, naveli su izvori.

"Oštar stav velikih investicionih banaka se veoma razlikuje od stava komercijalnih banaka. Izgleda da je veoma teško naći zajednički jezik", naveo je Rojtersov izvor. Nezvanični razgovori su održani kao uvod u sastanak sa regulatornim organima i predstavnicima vlasti, zakazan za sutra.

Izvršni direktor "Bank of Amerika" Brajan Mojnihan, koji je potvrdio da su razgovori bankara održani danas, izjavio je da je u pitanju pokušaj da se započne "konstruktivan dijalog sa svim uključenim stranama, regulatornim organima i predstavnicima vlasti."

Američki predsednik Barak Obama je šokirao tržište predlogom da komercijalne banke treba primorati da preseku veze sa hedž-fondovima i privatnim akcijskim fondovima. On je takođe izjavio kako želi da finansijski sektor vrati obimnu pomoć iz državnog stimulativnog paketa, plaćenu iz džepa poreskih obveznika.

Velika Britanija je, sa druge strane, u decembru odlučila da uvede ekstra porez na visoke bonuse bankara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.