Bez dogovora Skoplja i Atine, dijalog se nastavlja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2018, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora Skoplja i Atine, dijalog se nastavlja

Konačno rešenje za spor između Grčke i Makedonije oko pitanja imena Makedonije nije pronađeno ni nakon dvodnevnih pregovora u Njujorku, ali su obe strane odlučne u tome da treba nastaviti pregovore dok se rešenje ne pronađe, izjavio je danas posrednik UN u pregovorima Metju Nimic.

On je to kazao nakon dvodnevnih pregovora između ministara spoljnih poslova Grčke i Makedonije, Dimitrisa Kocijasa i Nikole >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dimitrova u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, navodeći da Dimitrov i Kocijas odlaze u Brisel, gde će nastaviti dijalog, prenosi MIA.

"Nemamo dogovor. Dve strane nastavljaju pregovore. Na dobrom smo putu. Dvojica ministara će u Briselu nastaviti dijalog", rekao je posle razgovora Nimic, koji u ime UN vec 21 godinu posreduje u rešavanju ovog spora.

Pokazao se tako kao neosnovan optimizam grčke i makedonske strane da bi šefovi diplomatija dve zemlje mogli u Njujorku da postignu dogovor o imenu Makedonije i na taj način otvore vrata makedonskim integracijama u NATO i EU.

Nimic je, međutim, ponovo naglasio da očekuje da će dve strane pronaći rešenje problema.

"Pregovori su značajno intenzivirani. Kao što sam rekao, dve strane imaju čvrste stavove jer su u pitanju nacionalni interesi. Dve strane prepoznaju važnost postizanja rešenja i odlučne su da do toga dođe", kazao je on.

Kako grčki dnevnik Katimerini piše, Kocijas i Dimitrov su, tokom dvodnevnih pregovora u više od deset časova pokušavali da pronađu obostrano prihvatljivu formulaciju za buduće ime Makedonije, nadajući se da bi mogli da iskoriste momentum nastao posle makedonskog predloga "Republika Ilindenska Makedonija".

Dvojica ministara, posle ove runde pregovora, nisu komentarisali tok dijaloga, prenosi RTS.

Taj predlog nije naišao na preterano oduševljenje opozicije u Atini, dok su vlast i opozicija u Makedoniji bili prilično uzdržani nadajući se da bi prihvatanje ovog imena moglo da ubrza makedonske evroatlantske integracije.

Skoplje i Atina se nadaju da će problem koji već 27 godina potresa odnose dve države biti rešen do leta, čime bi bila uklonjena najveća prepreka za ulazak Makedonije u NATO.

Atmosfera je, međutim, uzavrela na obe strane, pa su u Makedoniji ali i u Grčkoj održani protesti protiv mogućeg sporazuma, a početkom nedelje Kocijas je dobio kovertu u kojoj se nalazio metak.

Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime severne grčke provincije i to od antičkih vremena.

Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je posle proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Bez dogovora Skoplja i Atine, dijalog se nastavlja

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Maj.2018

NJUJORK - Konačno rješenje za spor između Grčke i Makedonije oko pitanja imena Makedonije nije pronađeno ni nakon dvodnevnih pregovora u Njujorku, ali su obje strane odlučne u tome da treba nastaviti pregovore dok se rješenje ne pronađe, izjavio je danas posrednik UN u pregovorima Metju Nimic...On...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.