Bez Rusije nema rešavanja svetskih problema

Izvor: RTS, 29.Maj.2017, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bez Rusije nema rešavanja svetskih problema"

Emanuel Makron i Vladimir Putin održali zajedničku konferenciju za novinare. Nijedan međunarodni problem se ne može rešiti bez Rusije, ističe francuski predsednik. Putin poručuje da su osnovni interesi Moskve i Pariza važniji od trenutne političke klime.
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da se nijedan međunarodni problem ne može rešiti bez Rusije.

Makron je na zajedničkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << konferenciji za novinare sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Versaju istakao važnost Rusije u savremenom svetu, prenosi Tas.
Rekao je i da veruje da dve države mogu da sarađuju u rešavanju sirijske krize, kao i da želi da ojača saradnju u borbi protiv Islamske države, prenosi AP.
Makron je istakao i da želi demokratsku tranziciju u Siriji, ali ne po cenu "ratom razorene zemlje koja postaje propala država".
Francuski predsednik je, nakon razgovora sa ruskim predsednikom, koji je trajao duže nego što je planirano, rekao da je upotreba hemijskog oružja u Siriji "crvena linija" za Francusku.
Prema njegovim rečima, svaka upotreba hemijskog oružja dovešće do "odmazde" Francuske, ali nije precizirao na šta je tačno mislio.
Istakao je da je sa ruskim predsednikom razgovarao i o pravima LGBT populacije u Čečeniji i nevladinim organizacijama u Rusiji.
Vladimir Putin je izjavio da sankcije Zapada protiv Rusije neće rešiti ukrajinski sukob.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare Putin je, odgovarajući na pitanje da li sankcije protiv Rusije pomažu u zaustavljanju sukoba na istoku Ukrajine, rekao: "Ovo je odgovor: ni na koji način. Hajde da se borimo da se ukinu sva ograničenja u globalnoj ekonomiji", preneo je AFP.

Putin je izjavio da su osnovni interesi Moskve i Pariza važniji od trenutne političke klime.
"Ubeđen sam da su osnovni interesi Rusije i Francuske važniji od trenutnog političkog okruženja", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare, prenosi Tas.
Prema njegovim rečima, Moskva i Pariz su rešeni da pronađu zajedničko rešenje problema u Siriji, Ukrajini, Severnoj Koreji, u vezi sa terorizmom i nuklearnim programom.
"Razgovarali smo o krizi u Ukrajini, mogućnostima rešavanja sirijskog problema i, naravno, dotakli smo se složene, i u mojoj glavi opasne situacije sa nuklearnim problemom u Severnoj Koreji i sa raketnim programom Severne Koreje", rekao je Putin.
Putin o sastanku s Le Penovom, mešanju u izbore...
Ruski predsednik je izjavio da cilj njegovog nedavnog sastanka sa francuskom predsedničkom kandidatkinjom Marin le Pen nije bio da utiče na predsedničke izbore u Francuskoj.

"Kada nam je Le Penova zatražila sastanak, nismo mogli da je odbijemo jer je ona uvek podržavala razvoj odnosa sa našom zemljom", rekao je Putin, ističući da to ne znači da je Moskva htela tako da utiče na izbore, prenosi Tas.
Putin je rekao da nema o čemu da se priča kada su u pitanju optužbe da se Moskva meša u izbore stranih zemalja, navodeći da Makron nije ni pokrenuo to pitanje, prenosi Rojters.
"Što se tiče mešanja Rusije u bilo koje izbore, nismo o tome razgovarali i predsednik (Francuske) nije pokazao zanimanje za tu temu. Što se mene tiče – šta tu ima da se razgovara. Verujem da taj slučaj ne postoji", rekao je Putin odgovarajući na pitanje novinara o optužbama protiv Rusije da se navodno mešala u francuske predsedničke izbore.
Ruski predsednik se sa Le Penovom, koja je bila protivkandidat Makronu na predsedničkim izborima, sastao u martu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.