Izvor: Blic, 23.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berluskonijeve veze sa mafijom

Berluskonijeve veze sa mafijom

RIM - Sudski proces protiv senatora Marčela Del Utrija optuženog za krivično delo mafijaškog udruživanja sve više prerasta u otvaranje drugog sudskog fronta protiv Silvija Berluskonija i njegove partije Forca Italija. Protiv premijera italijanske vlade već se vodi jedan proces u kojem je osumnjičen za korupciju. Berluskonijevi advokati su prekjuče iskoristili mogućnost da, prema novom zakonu, upute zvaničan zahtev za premeštanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << procesa iz Milana u Brešu zbog tzv. legitimne sumnje u objektivnost javnog tužioca iz Milana.

Međutim, u danu kada je italijanski premijer, već godinama pod hipotekom optužbe političkih protivnika da je ušao u politiku kako bi zaštitio svoje ekonomske interese i izbegao sudske postupke, mogao da zadovoljno protrlja ruke, stigla je nova uznemirujuća vest. U Palermu je sud, pred kojim se vodi postupak protiv Del Utrija za mafijaško udruživanje, prihvatio tumačenje javnog tužioca da mafijaški 'pokajnici' mogu i posle 180 dana (zakonski rok u kojem pokajnici moraju da iznesu sve što znaju) da u procesima u toku dodaju i ono što nisu rekli u navedenom roku. To znači da će iskaz pokajnika Antonia Đufrea, desne ruke jedinog velikog bosa mafije koji se još uvek nalazi na slobodi Bernarda Provencana, biti relevantan. Đufre je na ročištu sedmog januara u slučaju 'Del Utri' izjavio da je krajem sedamdesetih godina Berluskoni imao kontakte sa vrhom kupole (skup mafijaških bosova) jer je 'Berluskoni za nas bio izuzetno važan čovek i zato smo želeli da dođemo u kontakt sa njim kako bismo ga kontrolisali'. Sve to se događalo između 1976. i 1977. godine.'

Drugi deo delikatnog svedočenja Đufrea se odnosio na političku pozornicu Italije gde je, pogotovo na Siciliji, Koza nostra često presuđivala ko će pobediti: 'Naša mudrost i lukavost se ogledala da uvek budemo na strani pobednika', objasnio je Đufre smernice delovanja mafije. 'Nismo mi lansirali Forcu Italiju u politički vrh, već narod kojem je dosadila Demohrišćanska partija i želeli su da nešto promene. Naša oštroumnost se sastojala u tome da prepoznamo kakvo raspoloženje vlada i svi uzviknemo Forca Italija. U toj partiji mi smo videli naslednike stranke koja je vladala gotovo pet decenija i samim tim u razmeni usluga, eliminaciju doživotne robije, ukidanje strogog zatvora za mafijaše i zaplene imovine', opisao je Đufre strategiju Koza nostre.

Ž .Pantelić 'Pokajnici' otkrili postojanje Koza nostre

Vrlo važnu ulogu u borbi protiv mafije odigrali su i igraju 'pentiti', u prevodu na srpski 'pokajnici'. Reč je o mafijašima koji su odlučili da progovore i prekrše pravilo 'omerta', što znači apsolutno ćutanje o poslovima i organizaciji mafije u prisustvu lica koja ne pripadaju mafiji. Prvi 'pokajnik' bio je Leonardo Vitale, koji je odlučio da progovori 1973. godine i tek tada posle gotovo 200 godina postojanja, javnost je saznala kako je organizovana i kako funkcioniše mafija. Ona je podeljena na 'mafijaške koske' ili familije sa vojničkom disciplinom i hijerarhijom. Svaka koska ima od 30 do 500 pripadnika, koji kontrolišu pripadajuću teritoriju.

Na celoj Siciliji se procenjuje da ima više od 500 koski. 'Okružna komisija' okuplja sve predstavnike koski i njom komanduje tzv. 'kupola' koju čini devet najmoćnijih mafijaških bosova koji odlučuju o svemu. Procenjuje se da mafija ima oko 10 hiljada aktivnih članova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.