Berluskoni: Vladaću pet godina

Izvor: Blic, 16.Apr.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berluskoni: Vladaću pet godina

Koalicija desnog centra, koju su činile partije Narod slobode i Liga za sever, na čelu sa Silviom Berluskonijem, odnela je ubedljivu pobedu na italijanskim izborima održanim 13. i 14. aprila. Berluskoni je osvojio treći mandat za premijera, a predstojeća vlada pokušaće od Drugog svetskog rata da bude druga koja će izdržati ceo mandat. Prvi put je to za rukom pošlo takođe Berluskoniju, u periodu od 2001-2006.



Silvio Berluskoni je u ponedeljak uveče najavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će novi šef italijanske diplomatije biti Franko Fratini, koje je tu funkciju već obavljao pre nego što je u novembru 2004. postao potpredsednik Evropske komisije zadužen za pravne poslove, slobodu i bezbednost.

Berluskoni je među prvim problemima koje treba rešiti imenovao divlje deponije na ulicama Napulja, koje su poslednjih meseci bile uzrok nemira na jugu Italije, gde je i vojska intervenisala, kao i nerešeni status nacionalne avio-kompanije „Alitalia".

„Vladaću pet godina. Osećam veliku odgovornost, jer će meseci i godine koje Italija ima pred sobom biti teški", rekao je medijski magnat i predsednik fudbalskog kluba Milan, čovek koji je više puta sudski gonjen zbog optužbi za podmićivanje finansijske policije, nelegalno finansiranje partija, duplo knjigovodstvo u FK Milan, utaju poreza i podmićivanje sudija. U svim slučajevima, presuda da je Berluskoni kriv obarana je nakon žalbe.

Prvi sastanak nakon pobede Silvio Berluskoni imaće sutra na Sardiniji sa Vladimirom Putinom, odlazećim ruskim predsednikom.

Rezultati izbora

Vođa koalicije

Donji dom

Senat

Berluskoni

340

168

Veltroni

239

130

Kazini

36

3

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.