Izvor: B92, 19.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berluskoni: Nova partija desnice

Milano -- Silvio Berluskoni najavio stvaranje nove političke partije Slobodni narod.

Prema Berluskonijevim rečima, ta partija će Italiji pružiti demokratiju, razvoj i slobodu. Vest o novoj partiji je došla neočekivano, a Berluskoni ju je najavio okružen pristalicama na jednom milanskom trgu, gde je njegova postojeća partija Forca Italija skupljala potpise za raspisivanje prevremenih izbora.

On je rekao da su njegove pristalice sakupile toliko potpisa, prema njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rečima sedam miliona, kojima se traži ostavka premijera Romana Prodija, da je osetio da je pravo vreme da najavi dugo planirano stvaranje nove političke snage.

Bivši premijer je rekao i da će u novu partiju biti uključena i Forca Italija. "Sada je važno da damo život novom biću koje će decenijama biti protagonista slobode i demokratije", rekao je Berluskoni novinarima na trgu.

On je rekao kako se nada da će se novoj partiji prikloniti i njegovi saveznici s desnog centra koji su nedavno kritikovali njegovo liderstvo.

Berluskoni je godinama govorio da želi da stvori jedinstvenu partiju desnog centa koja će zameniti Forca Italiju, ali i okupiti razne manje partije iste političke opcije.

U stvaranju jedinstvene partije određenog političkog bloka, Berluskonija je, međutim, pretekla umerena levica osnivanjem Demokratske partije, koja je ujedinila dve najveće partije levog centra. Tu partiju, članicu vladajuće koalicije premijera Romana Prodija, predvodi gradonačelnik Rima Valter Veltroni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.