Berlin na nogama – masovni skup protiv ekstremne desnice

Izvor: RTS, 13.Okt.2018, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin na nogama – masovni skup protiv ekstremne desnice

Demonstranti iz cele Nemačke marširali su Berlinom protiv ksenofobije i krajnje desnice, a reč je o jednom od najvećih skupova u toj zemlji u proteklim godinama.
Organizatori su saopštili da se okupilo više od 150.000 demonstranata, nakon što su proteklog leta u više istočnih gradova održani antiimigracioni protesti, a podrška krajnje desničarskoj Alternativi za Nemačku (AfD) porasla uoči izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Bavarskoj u nedelju, prenosi Rojters.

Portparol policije nije izneo procenu o broju ljudi prisutnih na protestu, koji su organizovale grupe za zaštitu ljudskih prava, među kojima je i "Amnesti internešenel".
Demonstranti su nosili transparente s natpisima "Gradimo mostove, ne zidove", "Ujedinjeni protiv rasizma" i "Mi smo nedeljivi - za otvoreno i slobodno društvo", a neki su plesali uz zvuke pop muzike.

Dolazak više od milion migranata, pretežno iz ratnih zona na Bliskom istoku, podstakao je podršku Alternativi za Nemačku, za koju se očekuje da će postići dobar rezultat na izborima u Bavarskoj, koja je dugo bila uporište konzervativne Hrišćansko-socijalne unije, inače članice federalne koalicione vlade kancelarke Angele Merkel.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.