Izvor: Blic, 14.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin i Pariz u još tešnjoj vezi

Berlin i Pariz u još tešnjoj vezi

BERLIN - Nemačka i Francuska saopštiće krajem januara predlog za reformu Evropske unije (EU) kao i nameru provođenja zajedničke inostrane i bezbedonosne politike, piše nemački nedeljnik 'Špigl'. Nemački kancelar Gerhard Šreder i francuski predsednik Žak Širak najavljuju da će Nemačka i Francuska u međunarodnim institucijama, uključujući i Savet bezbednosti, zastupati zajedničke stavove i strategije u odnosu prema trećim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zemljama, piše 'Špigl', pozivajući se na Nacrt 'Zajedničkog saopštenja povodom 40-godišnjice Jelisejskog sporazuma', koje će svečano biti predstavljeno 22. januara u Parizu.

U cilju veće saradnje Pariza i Berlina postojaće 'specijalni izaslanik', u formi generalnog sekretara nemačko-francuske saradnje. 'Špigl' piše da će Šreder, Širak i ostali ministri inostranih poslova razgovarati o ovoj temi u utorak, na neformalnom razgovoru u Parizu. U zajedničkom saopštenju nemačkog kancelara i francuskog predsednika, upućenom ostalim članicama, predloženo je osnivanje evropskog državnog tužilaštva, evropske pogranične policije i evropskog kaznenog registra. Nemačko-francuska inicijativa predviđa i učestvovanje ministara obe vlade na sednicama kabineta druge države kao i podnošenje predloga za zajedničke, nemačko-francuske zakone.

Jelisejskim sporazumom, potpisanim 22. januara 1963. godine, regulisana je tesna međudržavna saradnja Nemačke i Francuske.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.