Berba jabuka privodi se kraju, manji prinos nego prošle godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2019, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berba jabuka privodi se kraju, manji prinos nego prošle godine

Berba jabuka privodi se kraju. U ovoj godini prema proceni stručnjaka Zorana Keserovića sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Srbija će ostvariti manju proizvodnju jabuka za pet do deset odsto u odnosu na 2018. godinu.

To bi bilo ukupno oko 420.000 tona kvalitetne jabuke uprkos problemima koji su pratili proizvodnju jabuka početkom godine u vidu izmrzavanja naročito u ravničarskim predelima

U voćnjaku Miladina Budiše iz Bačke Palanke berba jabuka je završena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pre nedelju dana. Kaže da je svoju jabuku prodao ali da mnogi voćari to nisu uspeli da urade. Naš sagovornik ističe i problem otkupne cene jabuke koja je pala sa 40 na 30 dinara za kilogram a da bi se taj problem prevaziošao kaže da je potrebno za tu voćnu vrstu naći neka nova tržišta.

Kako bi se poboljšao izvoz za Rusiju i na neka nova tržišta u Beogradu je organizovana dvodnevna konferencija o agrobiznisu Srbija Rusija na kojoj je istaknuto da je dalji razvoj trgovinske saradnje između Srbije i Ruske federacije u sektoru poljoprivrede moguć kroz smanjenje birokratije i povećanje izvoza.

Kako je rekao ministar poljoprivrede Srbija je u Rusku federaciju izvezla robu u vrenosti od 280 miliona dolara dok je uvoz iz te zemlje u Srbiju 70 miliona dolara dodajući da je izvoz za poslednjih godinu dana porastao za osam odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.