Benedikt XVI stigao u Zagreb

Izvor: Blic, 04.Jun.2011, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Benedikt XVI stigao u Zagreb

Papa Benedikt XVI sleteo je jutros malo pre 11 časova na zagrebački aerodrom Pleso. Avion kojim se vozio je ukrašen hrvatskom i vatikanskom zastavom. papi je već na aerodromu spremljena svečanost, a kasnije tokom dana će se sresti sa premijerkom Jadrankom Kosor i predsednikom Ivom Josipovićem, i održati molitvu na grobu Alojzija Stepinca.

Zbog dolaska pape Benedikta XVI koji će se danas i sutra sresti s hrvatskim državnim vrhom i istaknutim pojedinicima, ali i služiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << verske obrede, Zagreb je pod policijskom opsadom, vožnja i parkiranje u centru grada je zabranjeno, a mnoge linije javnog saobraćaja su preusmerene.

Građanima u kvartovima kroz koje će proći papa zabranjeno je izlaženje na balkone i pojavljivanje na prozorima, a policija ih je zamolila i da prijave sumnjive koji se "muvaju naokolo", da ne bacaju cveće pred papu, kao i da na bdenje za mlade na Trgu bana Jelačića večeras i misu na hipodromu sutra pre podne ne dolaze s kišobranima, transparentima, zastavama, alkoholom i oružjem.

Posle dočeka na aerodromu Pleso, papa ide na razgovor s predsednikom Ivom Josipovićem u njegovo sedište. Nakon razgovora s Josipovićem, papa će u nuncijaturi (vatikanskoj ambasadi) primiti premijerku Jadranku Kosor.

Molitva na grobu Stepinca

Iako je prvobitno rečeno da će ih biti oko 400.000, nove procene kreću se izmedju 200.000 i 250.000. Posle podne papa će služiti večernju s biskupima, sveštenstvom, monaštvom i bogoslovima, ukupno 3.000 ljudi, a onda se pomoliti na grobu "blaženog Alojzija Stepinca" u zagrebačkoj katedrali, nakon čega sledi ispraćaj s Plesa.

Posle podne će u Hrvatskom narodnom kazalištu biti priredjen susret pape s predstavnicima civilnog društva, sveta politike, nauke, kulture i preduzetništva, diplomatskog kora i verskim predstavnicima, nakon čega sledi bdenje s mladima na Jelačićevom trgu, na kome se očekuje 50.000 mladih vernika koji će u ogradjene zone na trgu moći da udju samo sa ulaznicama.

Papin nedeljni raspored započinje misom na zagrebačkom hipodromu povodom Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih porodica, na kojoj se očekuje veliki broj vernika, takodje s ulaznicama koje su mogli podići po svojim župama.

Povezane vesti: Papa u Zagrebu u junu 2011.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.