Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Okt.2020, 11:56

Beloruski aktivista i još troje dobitnici alternativnog Nobela za 2020.

Istaknuti beloruski opozicioni aktivista, zatočena iranska advokatica za ljudska prava zajedno sa aktivistima iz Nikaragve i SAD ovogodišnji su dobitnici nagrade Rajt lajvlihud (Right Livelihood Award), koja se smatra alternativnom Nobelovom nagradom, saopštila je danas fondacija za dodelu tog priznanja.

Fondacija Rajts lajvlihud nagrade navela je među ovogodišnjim dobitnicima Aleša Beljackog i centar za ljudska prava Vjasna na čijem je čelu, za "odlučnu borbu za ostvarenje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << demokratije i ljudskih prava u Belorusiji".

Iranska advokatica Nasrin Sotudeh, koja je branila aktiviste, opozicione političare i žene optužene zbog skidanja marama, dobila je nagradu za "neustrašivi aktivizam, po ogroman lični rizik, u promovisanju političke slobode i ljudskih prava u Iranu".

Ranije ovog meseca 57-godišnja Sotudeh prebačena je iz zatvora u bolnicu severno od Teherana posle štrajka glađu za bolje zatvorske uslove i oslobađanje političkih zatvorenika u jeku pandemije. Ona je u međuvremenu prekinula štrajk glađu koji je počeo sredinom avgusta.

Sotudeh je uhapšena je 2018. pod optužbom za urotu i propagandu protiv iranskih vladara i osuđena je na 38 godina zatvora i 148 udaraca bičem.

Nagrada je takođe dodeljena američkom advokatu za građanska prava Brajanu Stivensonu zbog njegovih "inspirativnih napora da reformiše američki krivični sistem i unapredi rasno pomirenje suočeno sa istorijskom traumom".

Aktiviskinja za ekologiju i ljudska prava Loti Kaninghem Ren iz Nikaragve je četvrti laureat, a nagrada joj se dodeljuje "zbog neumorne posvećenosti zaštiti domorodačke zemlje i zajednica od eksploatacije i krađe".

"Ovogodišnji laureati ujedinjeni su u njihovoj borbi za jednakost, demokratiju, pravdu i slobodu. Suprotstavljajući se pravnim sistemima i diktatorskim političkim režimima oni su uspešno ojačali ljudska prava, osnažili građanska društva i osudili institucionalnu zloupotrebu," rekao je izvršni direktor Fondacije i nećak osnivača Ule fon Ukskul.

On je rekao da nagrada naglašava povećane pretnje demokratiji globalno.

"Krajnje je vreme da svi mi koji podržavamo demokratiju širom sveta ustanemo i podržimo jedni druge", rekao je Ukskul.

Dobitnici dobijaju po milion kruna (110.100 dolara) a ceremonija uručenja nagrada biće organizovana virtuelno 3. decembra.

Rajt lajvlihud nagradu ustanovio je švedsko-nemački filantrop Jakob fon Ukskul 1980. godine kako bi se odalo priznanje ljudima za rad na poljima za koja se ne može dobiti Nobelova nagrada.

Među ranijim dobitnicima ove nagrade je i švedska ekološka aktiviskinja Greta Tunberg.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beloruski aktivista i još troje dobitnici alternativnog Nobela za 2020. (VIDEO)

Izvor: Beta, 01.Okt.2020

Istaknuti beloruski opozicioni aktivista, zatočena iranska advokatica za ljudska prava zajedno sa aktivistima iz Nikaragve i SAD ovogodišnji su dobitnici nagrade Rajt lajvlihud (Right Livelihood Award), koja se smatra alternativnom Nobelovom nagradom, saopštila je danas fondacija za dodelu tog priznanja.Fondacija...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.