Belorusija ratifikovala protokol sporazuma sa Rusijom o regionalnoj grupi snaga

Izvor: Vostok.rs, 29.Jun.2023, 21:49

Belorusija ratifikovala protokol sporazuma sa Rusijom o regionalnoj grupi snaga

 
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon o ratifikaciji protokola uz sporazum sa Rusijom o regionalnoj grupi snaga.
Dokument je u četvrtak objavljen na nacionalnom portalu pravnih informacija. „Ratifikovati Protokol između Republike Belorusije i Ruske Federacije o izmenama i dopunama Sporazuma između Republike Belorusije i Ruske Federacije o zajedničkim naporima za obezbeđenje regionalne bezbednosti u vojnoj sferi od 19. decembra 1997. godine koji je potpisan u Minsku 3. decembra 2022.“, navodi se u dokumentu. Protokol su potpisali ministri odbrane dve zemlje, Viktor Hrenin iz Belorusije i Sergej Šojgu iz Rusije. Dokument je usmeren na prilagođavanje pravnog okvira za bilateralnu saradnju u vojnoj sferi. Njime se precizira postupak planiranja i finansijskih mera za obezbeđivanje delovanja regionalne grupe snaga. Protokol će stupiti na snagu danom kada diplomatskim putem bude primljeno poslednje pismeno obaveštenje o sprovođenju relevantnih domaćih procedura u obe države. 10. oktobra 2022. godine, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko najavio je formiranje regionalne grupe snaga koja se u osnovi sastoji od beloruskih vojnika, prema sporazumu sa Moskvom. Prve ruske jedinice stigle su u Belorusiju sredinom oktobra. Nakon razgovora sa Lukašenkom u Minsku 19. decembra 2022. godine, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će Moskva i Minsk nastaviti praksu zajedničkih vežbi, uključujući i regionalnu grupu snaga. Početkom januara, belorusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je regionalna grupa ojačana i spremna da brani Saveznu Državu Rusije i Belorusije.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.