Belorusija: Trojica osumnjičenih priznali bombaški napad

Izvor: Blic, 13.Apr.2011, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belorusija: Trojica osumnjičenih priznali bombaški napad

MINSK - Trojica osumnjčenih priznali su da su izveli teroristički napad u stanici metroa u centru Minska, kada je život izgubilo 12 osoba, a više od 200 ih je povređeno, saopštila je beloruska policija.

Prvi čovek Komiteta državne bezbednosti (KGB) Vadim Zajcev izjavio je da je uhapšeni muškarac u dvadesetim godinama priznao da je postavio bombu u stanici Oktobarskaja, prenosi AP.

On nije želeo da otkrije njegov identitet, ali je rekao da "nije samo mentalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bolestan, već ima i bolesne ambicije".

Zajcev je rekao da su druga dvojica uhapšenih priznali da su bili umešani i bombaški napad, ali nije precizirao njihovu ulogu.

Na snimcima bezbednosnih kamera u stanici metroa vidi se jedan od osumnjčenih kako ostavlja torbu ispod klupe, a potom nešto traži po džepovima, izjavio je zamenik državnog javnog tužioca Andrej Šved.

Danas je u Belorusiji dan žalosti povodom ove tragedije. Širom Minska okačene su državne zastave sa crnim trakama, a gradjani polažu cveće na stanici "Oktobarska" i pale sveće, prenosi Itar-Tas s.

Ministar unutrašnjih poslova Belorusije Anatolij Kulešov izjavio je da je glavni osumnjičeni bio umešan i u postavljanje bombe na jednom koncertu u Minsku 2008. godine, kada je bilo povređeno 50 ljudi, kao i za dva bombaška napada u septembru 2005. u gradu Vitebsk, kada je ranjeno 48 osoba.

"Prvi osumnjičeni su pritvoreni", izjavio je ranije danas Pjotr Kiseljov, portparol kancelarile tužioca.

Međutim, on nije hteo da kaže koliko je osoba privedeno niti da iznese još neki detalj, prenosi Rojters.

U aktiviranju eksploziva na metro stanici "Oktobarska" poginulo je 12 osoba, a više od 200 je ranjeno. Tužioci su rekli da je eksplozija bombe 11. aprila "teroristički akt" i to je prvi takav napad u Belorusiji.

Povezane vesti: Identifikovan osumnjičeni za napad u Minsku Eksplozija u metrou u Minsku, poginulo najmanje jedanaest osoba

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.