Beli kit zalutao u Temzu, preti mu uginuće (VIDEO)

Izvor: BKTV News, 25.Sep.2018, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beli kit zalutao u Temzu, preti mu uginuće (VIDEO)

Beli kit primećen je kako pliva u reci Temzi. Prvi put je uočen kad se kretao blizu teretnog broda u gradu Gravesend u grofoviji Kent na jugoistoku Engleske, javljaju engleski morski biolozi, a prenosi BBC.

Stručnjaci smatraju da je kit verovatno zalutao na ovo područje i da se možda nalazi u životnoj opasnosti te upozoravaju građane da mu se ne približavaju i da ga posmatraju samo s obale.

Voditeljka odeljenja za zaštitu životne okoline u Luci London Tanja >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Feri sumnja da će kit moći da pronađe hranu u Temzi.

Can you beluga it? ?

Social media reacts as whale spotted in River Thames https://t.co/bWNWaRpUwg

— BBC News (UK) (@BBCNews) September 25, 2018

Can you beluga it? ?

Social media reacts as whale spotted in River Thames https://t.co/bWNWaRpUwg

— BBC News (UK) (@BBCNews) September 25, 2018

A beluga whale has been caught on camera in a rare sighting in the Thames.

For more, head here: https://t.co/SmxvSFtBRB pic.twitter.com/ZIqcWJwwzc

— Sky News (@SkyNews) September 25, 2018

"Beli kitovi se hrane meduzama i sličnim životinjama, a u reci Temzi nema puno meduza. Ono čega je Temza, na žalost, puna su plastične vrećice, a to bi moglo ozbiljno da naškodi kitu. Nadamo se da će kit sam pronaći put prema okolini koja je za njega prikladnija. Ne bi bilo dobro da građani odluče da ga spasavaju", izjavila je Feri.

Portparol Društva za zaštitu kitova i delfina, Deni Grovs, upozorava da se kit, koji inače živi na arktičkom području, nalazi hiljadama kilometara daleko od svog prirodnog staništa te moli građane da ga što manje uznemiravaju i da mu time omoguće, koliko god je moguće, više prostora za kretanje, javlja BBC.

Podsetimo, 2006. godine, pet metara veliki severni kit uginuo je nakon što se nasukao u reci Temzi.

Beli kit

Ova vrsta kitova živi u arktičkim i subarktičkim vodama severne polulopte, pre svega uz obale Kanade, Rusije i Aljaske. Dugi su između tri i šest metara, a teški 400 - 1.000 kilograma. Hrane se isključivo životinjskom hranom, glavonošcima, školjkama, rakovima i ribama. Poznati su po plavkasto beloj ili bež boji, zbog koje su i dobili ime - beli kit.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.