Izvor: Blic, 02.Jan.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgijski parlament podržao novu vladu

Belgijski parlament izglasao je danas podršku Vladi novog premijera Hermana van Rompeja. Za novu Vladu glasalo je 88, dok je protiv bilo 45 poslanika.



Novi kabinet u velikoj meri liči na prethodni Iva Leterma, koji se raspao 19. decembra zbog neslaganja oko pomoći finansijskoj grupi Fortis. Belgijska vlada se našla na meti kritika da je izvršila pritisak na Ministarstvo pravde da podrži plan o raspuštanju holandsko-belgijske bankarske grupe Fortis, uzdrmane svetskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << finansijskom krizom. Cilj vlade, koja je posle višemesečnih pregovora oformljena marta 2008, bio je navodno da se tim planom spasi grupa Fortis.

Van Rompej, čija se vlada suočava sa recesijom i narastajućom bankarskom krizom, tražio je u sredu od parlamenta da što pre usvoji zakone koji će omogućiti oživaljavanje ekonomije i ponovno uspostavljanje poverenja, koje je dovedeno u pitanje zbog finansijske krize.

On je prvobitno planirao da nastavi sa politikom svog prethodnika.

Belgija, koje je u poslednjem kvartalu 2008. zapala u predviđenu recesiju, suočava se sa bankarskom krizom, kao i sa privrednim nazadovanjem, koje traje od izbora u junu 2007. godine, i vodilo je iz jedne političke krize u drugu.

Vlada bivšeg premijera Leterma predložila je da se u belgijsku ekonomiju sledeće godine upumpa dve milijarde evra, što je deo stimulativnog paketa EU od 200 milijardi evra, namenjenih oporavku privreda zemalja Unije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.