Izvor: Blic, 16.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgijski kralj najsiromašniji

Belgijski kralj je najsiromašniji evropski monarh. Iako Albert Drugi (73), prema podacima kra-ljevske palate, na računu ima oko 12,4 miliona evra, poseduje skupu jahtu i vilu u južnoj Francuskoj, on je u poređenju sa drugim vladarima u Evropi „u stvari puki siromah". Tako je, barem, belgijski list „Het Latste Njevs" naslovio tekst posvećen ovoj temi.

Novinari su analizirali bogatstvo evropskih vladarskih kuća i zaključili da najbogatiji plemić živi u jednoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od najmanjih država na svetu, poznatoj po poreskim olakšicama za firme - Lihtenštajnu. Bogatstvo šefa države princa Hansa Adama procenjuje se na tri milijarde evra, a njegova rezidencija se nalazi u glavnom gradu, Vaduzu.

Ni britanska kraljica Elizabeta Druga ne stoji loše. Ona na listi zauzima drugo mesto. Njeno bogatstvo se procenjuje na 1,8 milijardi evra.

Postoje, međutim, i monarsi koji nisu čak ni milijarderi, a na čelu te grupe nalazi se švedski kralj Karl Gustav sa bogatstvom od 793 miliona evra. Odmah iza njega je princ Albert od Monaka sa imovinom od oko 775 miliona evra, a zatim sledi holandska kraljica Beatrisa (217 miliona evra), danska vladarka Margaret (146 miliona) i norveški kralj Harold (141 miliona evra)

Princ Hans Adam od Lihenštajn

Princ Hans Adam od Lihtenštajna je najbogatiji monarh u Evropi. Prema podacima belgijskog lista, šef ove male države raspolaže imovinom od tri milijarde evra.

Elizabeta Druga

Imovina Elizabete Druge, britanske kraljice, vredna je 1,8 milijardi evra.

Huan Karlos

Španski kralj Huan Karlos raspolaže bogatstvom 1,7 milijardi evra.

Vojvoda od Luksemburga

Veliki vojvoda od Luksemburga Henri „težak" je 1,2 milijarde evra.

Karl Gustav XVI

Švedski kralj Karl Gustav XVI, raspolaže sa

793 miliona evra.

Albert od Monaka

Imovina princa Alberta od Monaka procenjuje se na 775 miliona evra.

Kraljica Beatriks

Holandska kraljica Beatriks raspolaže imovinom od 217 miliona evra.

Kraljica Margareta

Danska kraljica Margareta ima bogatstvo od 146 miliona evra.

Kralj Harold

Norveški kralj Harald je pretposlednji sa 141 miliona evra.

Albert Drugi

Na desetom mestu se nalazi belgijski kralj Albert Drugi sa „samo" 12,4 miliona evra. Doduše, ima jahtu, motocikl i lepu paradnu uniformu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.