Belgija bez vlade oborila svetski rekord

Izvor: Blic, 14.Jun.2011, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgija bez vlade oborila svetski rekord

BRISEL - Punih godinu dana prošlo je od kako je na belgijskim izborima u Flandriji pobedila separtistička Nova flamanska alijansa (NVA), dok je u frankofonskim oblastima sa izbora kao vodeća stranka izašla Socijalistička partija (PS), koja se zalaže za očuvanje belgijske države. Iako su ove dve stranke morale da formiraju vladu, do dogovora nije došlo, a njihove ogorčene sporove povremeno su prekidali samo periodi ledenog ćutanja.

U međuvremenu, privremena vlada se trudi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da obavlja poslove, ali sputava je to što nije u stanju da preduzme ma kakvu odlučnu akciju, dok je međunarodnim investitorima sve manje jasno šta se tu zapravo događa.

Šef NVA Bart de Vever ovakvu situaciju poredi sa martonom.

- Ne znam na kom kilometru se trenutno nalazimo. Jedino što znam je da ovog leta moramo da napravimo proboj - izjavio je on za belgijski list "Standard”.

Za sada, šest miliona Flamanaca i pet miliona Valonaca je prema ovakvoj situaciji uglavnom indiferentno, ako ne računamo nekoliko protestnih marševa i šaljivih akcija koje su organizovane kada je zemlja u januaru oborila evropski rekord u dužini koalicionih pregovora.

Svetski rekord, koji je do tada držao Irak, oborili su nekoliko meseci kasnije.

Šta je sve sporno?

Bogatiji Flamanci sve energičnije zahtevaju veću autonomiju od Valonije, kako bi mogli sami da upravljaju svojim poslovima, a NVA već dugo tvrdi da će Belgija "ispariti”. Valonski političari, međutim, nastoje da se povežu sa što više nacionalnih institucija, radi svog finansijskog opstanka. To je ono što stoji u pozadini svih neuspešnih pregovora tokom godine koja je za nama. U proteklim nedeljama politički sporovi su se vodili oko najrazličitijih tema, od flamanske kolaboracije sa Nemcima u Drugom svetskom ratu, do kulturnog imperijalizma frankofonog regiona, odnosno težnje Valonaca da Flamancima nametnu francuski jezik.

Povezane vesti: Belgija godinu dana bez federalne vlade Protest za formiranje vlade u Briselu Belgija: Kralj odbio ostavku Vande Lanotea Belgija: Flamanski separatisti ne prihvataju kompromis Belgija bez vlade do kraja 2010.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.