Izvor: B92, 09.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgija: Pobeda desnice na lokalu

Antverpen -- Ekstremna desničarska Partija flamanskog bloka na lokalnim izborima u Belgiji zabeležila odličan izborni rezultat.

Kako pokazuju preliminarni rezultati, partija koja se zalaže za ograničavanje imigracije, najverovatnije će osvojiti 20,6 odsto glasova u Flandriji, a u Atverpenu, svom uporištu, s 32,8 odsto na drugom je mestu, iza socijalista, koji će osvojiti oko 35 odsto.

Lider stranke Frank Vanheke izjavio je da ne postoji način da se pozdravi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ta pobeda i da je ona neočekivana. Pretpostavlja se da su izbornom uspehu ekstremista doprinela nedavna nastojanja za promenu imidža stranke i sposobnost njenih političara da kao svoju najveću brigu predstave probleme običnih ljudi.

Stranka je, prema odluci suda, pre dve godine morala da promeni ime iz Partije flamanskog interesa u Flamanski blok. Predstavnici te partije bili su optuživani za rasizam, a ostale belgijske partije pokušavale su prethodnih godina na sve načine da minimiziraju širenje ekstremne desnice. Poslednji izborni rezultati najveći su uspeh za tu partiju od njenog osnivanja, pre dve decenije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.