Belfast:  Protestanti i katolici prebili policiju

Izvor: Studio B, 03.Sep.2012, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belfast: Protestanti i katolici "prebili" policiju

U međuverskim neredima u Belfastu povređeno je oko 47 policajaca, saopštila je policija.

Lojalisti iz protestantske zajednice pokušali su da spreče nedeljnu šetnju katoličkih republikanaca, a onda su i jedni i drugi napali policiju koja je pokušala da ih razdvoji.

Oni su policiju gađali ciglama, Molotovljevim koktelima i pirotehnikom. Četiri policajca su smeštena u bolnicu, dok je 43 dobilo pomoć zbog lakših povreda, navodi AFP.

"Ljut sam i tužan >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << zbog toga što su moji policajci tako napadnuti. Svaki sat nereda u Severnoj Irskoj ne ugrožava samo živote ljudi, već umanjuje i poverenje u našu zajednicu i troši ogromne količine novca koji bi bilo bolje potrošiti na škole i bolnice. Nasilje ne može biti rešenje", izjavio je šef policije u Severnoj Irskoj Džordž Klark.

Situacija se smirila jutros oko dva sata po lokalnom vremenu.

Oko 3.500 ljudi je poginulo u međuverskim sukobima između katolika i protestanata u Severnoj Irskoj koji su uglavnom okončani mirovnim sporazumom 1998. godine, mada i dalje sporadično izbijaju nemiri.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.