Belci više nisu većina u Teksasu

Izvor: VOA, 25.Okt.2023, 01:13

Belci više nisu većina u Teksasu

Latinoamerikanci su trenutno najbrojnija populacija u Teksasu i ima ih više od belaca koji nisu poreklom iz Latinske Amerike - a koji su od 1850. godine bili brojniji od svih ostalih rasa. Ovaj preokret je potvrđen novim popisom iz juna 2023. Te brojke ukazuju da su Latinoamerikanci najbrojniji od sredine 2022. godine. Zvaničnici u Teksasu kažu da su promenu očekivali.  "Oni imaju veći broj rođenih nego umrlih", kaže demokraf Lojd Poter. "Drugo, latinoamerička populacija je mlađa u odnosu na ostale rasne i etničke grupe". A što je populacija mlađa, veća je verovatnoća da će imati i više dece. Uz to, Latinoamerikanci su i najveća migrantska grupa u Teksasu.  Poslednje cifre ukazuju da u Teksasu živi 40,2 odsto Lationamerikanaca, dok je belaca koji nisu poreklom iz Latinske Amerike oko 39,8 odsto. Poter ne očekuje da se to drastično promeni. "Latinoamerička populacija je bila u Teksasu i pre nego što je postao Teksas...To je svakako deo naše kulture, i nije ništa novo. Pitanje je samo kako će to uticati na politiku". Istorijski gledano, Latinoamerikanci su uvek glasali za demokrate. Ali, to više nije slučaj, kaže Šeron Navaro, profesorka političkih nauka sa Univerziteta Teksasa u San Antoniju. "Ono što vidimo je da Latinamerikanci glasaju u odnosu na svoje probleme, koji su isti kao i kod većinske populacije. Drugim rečima, to je posao, ekonomija, obrazovanje, zdravstvena nega...Spremni su da pređu crtu kada su u pitanju njihovi problemi".  Na primer, Navaro kaže da je industrija nafte i gasa - jedan od najvećih poslodavaca u Teksasu, jako važna latino populaciji.  Koji god kandidat, iz koje god partije, da taj problem postavi na prvo mesto - može da napravi ozbiljan proboj među latino glasačima. Dugoročno, na stanje u Teksasu moglo bi da utiče to što nema dovoljno edukovane radne snage za poslove u budućnosti. Brojke pokazuju da je 95 odsto punoletnih belaca ima završeno najmanje srednju školu, i oko 70 odsto Latinoamerikanaca.  "Otvara se više radnih mesta za bolje obrazovane, nego za one koji imaju niže obrazovanje. Da bismo popunili ta radna mesta, moramo da imaju odgovarajuće obrazovanu populaciju, i to se mora fokusirati na Latinoamerikance". Navaro kaže da Latinoamerikanci mogu da doprinesu i ekonomski i politički. "U skladu sa ovim demografskim promenama i belačkom populacijom koja polako stari, mora se politički i ekonomski investirati u latino populaciju. U suprotnom, postojaće neka vrsta trke do dna ako se ne uloži u napredovanje", zaključuje Navaro.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Belci više nisu većinsko stanovništvo u Teksasu,najviše Latinoamerikanaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2023

Belci više nisu većinsko stanovništvo u Teksasu i Latinoamerikanci su trenutno najbrojnija populacija u toj američkoj saveznoj državi, pokazuju rezultati novog popisa stanovništva iz juna ove godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.