Bela kuća protiv zabrane dolaska putnika iz Z. Afrike

Izvor: VOA, 16.Okt.2014, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bela kuća protiv zabrane dolaska putnika iz Z. Afrike

Strah od ebole raste u Sjedinjenim Državama, gde je druga medicinska sestra u Dalasu zaražena virusom – što je slučaj koji najviši američki zdravstveni zvaničnici nazivaju “veoma zabrinjavajućim”.

U Vašingtonu, predsednik Barak Obama je otkazao jedno putovanje u okviru političke kampanje kako bi izrazio uveravanje američkoj javnosti da je opasnost od izbijanja epidemije minimalna.

Sve je počelo sa državljaninom Liberije – Tomasom Erikom Dankanom – >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << prvim slučajem ebole na američkom tlu – koji je podlegao smrtonosnom virusu prošle nedelje.

Sada, samo nekoliko dana kasnije – ustanovljeno je da su čak dve medicinske sestre koje su negovale Dankana u Teksaškoj prezbiterijanskoj bolnici u Dalasu zaražene ebolom.

Doktor Danijel Varga je šef kliničkog osoblja te bolnice.

"Mnogo se govori o tome šta je moglo ili nije moglo da dovede od toga da neke od naših kolega budu zaražene ebolom, ali je jasno da je u nekom trenutku, negde, došlo do izlaganja virusu za vreme lečenja gospodina Dankana.”

S obzirom da je druga zaražena bolničarka putovala avionom od Klivlenda do Dalasa samo nekoliko sati pre nego što je hospitalizovana u utorak, strah zbog mogućeg širenja zaraze je dodatno porastao.

Najnoviji slučaj naveo je predsednika Obamu da otkaže put u okviru političke kampanje i ostane u Vašingtonu, kako bi se sastao sa članovima svog kabineta. On je novinarima u Beloj kući izjavio da će svaki novi slučaj ebole u SAD biti “mnogo agresivnije praćen”, ali da protokoli koji su trenutno na snazi - funkcionišu.

“Ako ispravno sprovodimo te protokole, ako sprovodimo sve korake, ako širimo informacije, onda je mogućnost rasprostranjene epidemije ebole u ovoj zemlji veoma, veoma mala”, poručio je predsednik.

Obama je najavio da će specijalni timovi za brzo reagovanje biti upućeni u svaku američku bolnicu koja bude eventualno suočena sa novim slučajevima ebole. Dok je nastojao da uveri Amerikance u efikasnost domaćih mera, predsednik Obama je takodje istakao da Sjedinjene Države ne smeju da izgube iz vida medjunarodni odgovor na epidemiju ebole, koja je usmrtila gotovo 4,500 ljudi u Zapadnoj Africi.

“Apsolutno sam uveren da možemo da sprečimo izbijanje ozbiljne zaraze ovde u Sjedinjenim Državama, ali taj posao će biti mnogo teži ako epidemija ebole bude besnela van kontrole u Zapadnoj Africi.”

Obama je rekao da su američka ulaganja u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji ujedno investicija u javno zdravlje Amerikanaca.

U jučerašnjem telefonskom razgovoru sa evropskim i japanskim liderima, predsednik Obama je istakao potrebu za ulaganjem većih medjunarodnih resursa u borbi protiv ebole.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.