Izvor: Politika, 19.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bekstvo Sadamovog sudije

Sudija Vrhovnog suda Rauf Abdel Rahman, koji je bivšeg iračkog predsednika osudio na smrt vešanjem, zatražio je, prema pisanju londonske štampe, politički azil u Velikoj Britaniji.
Vest, koju je juče prilično stidljivo plasirao javnosti "Ivning standard", pokrenula je čitavu lavinu jetkih komentara, koji se uglavnom svode na opasku da je Rahmanov potez još jedan u nizu dokaza kako "stanje u Iraku ni izdaleka nije bezbedno" i da niko u toj zemlji još nije siguran za svoj život, iako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se iz Blerovog kabineta uporno serviraju drugačije priče. Šezdesetpetogodišnji sudija, irački Kurd, sa porodicom (dva sina i kćerkom) stigao je u London sredinom decembra prošle godine. U zemlju su ušli, kako navodi štampa, s turističkim vizama, da bi ubrzo zatim, glava porodice, čije kretanje se prati "pod budnom zaštitom" podneo zahtev za politički azil.

Iako se ovim povodom još niko nije zvanično oglasio iz vladinog kabineta u Dauning stritu, dopisniku Al Džazire iz Londona, koji je celu stvar "provalio", stigla su uveravanja " sa najviših mesta" da ministarstvo unutrašnjih poslova brižljivo razmatra molbu iračkog sudije, koji, zajedno sa porodicom, ne želi da se vrati kući.

Svako ko traži politički azil u Velikoj Britaniji, podsećaju, ovom prilikom neki mediji, mora da dokaže da postoji opravdani strah od progona i pretnji bilo iz rasnih, religioznih ili nacionalnih pobuda, pripadnosti određenim socijalnim grupama ili političkog mišljenja. Ako se azil ne odobri, zvanični organi mogu da odobre takozvanu humanitarnu zaštitu, koja dozvoljava da se u Velikoj Britaniji boravi najduže do pet godina.

Sudija Rahman, pre nego što je stao na čelo Vrhovnog suda koji je na najtežu kaznu osudio Sadama Huseina i njegova dva najbliža saradnika, od 1996. godine obavljao je funkciju glavnog sudije kurdskog Apelacionog suda. Potiče iz iračkog gradića Halabje koji je 1988. godine zadesila velika tragedija. Po nalogu Sadama Huseina, vojnici su ubili blizu pet hiljada meštana, među kojima i brojne Rahmanove rođake, koristeći, kako se kasnije ispostavilo, hemijsko oružje.

M. Aksentijević

[objavljeno: 19.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.