Izvor: Blic, 15.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bejrut ponovo gori

Bejrut ponovo gori

Izraelska vojska i Hezbolah nastavili su i juče sa bombardovanjem. Izrael je započeo napade na Liban vazdušnim udarima na južna predgrađa Bejruta, poznata kao uporište aktivista Hezbolaha. Mlaznjaci su gađali aerodrom i put koji vodi od Bejruta do sirijske prestonice. Neki delovi grada su ostali bez struje. Ofanziva, u kojoj je od srede poginulo više od 50 libanskih civila, usledila je nakon što je Hezbolah oteo dvojicu izraelskih vojnika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Mnoge zemlje su pozvale na uzdržavanje od primene sile, dok je Liban zatražio prekid vatre. Savet bezbednosti UN treba da održi hitno zasedanje.

Izrael je saopštio da je u najnovijim napadima iz vazduha i sa mora pogodio 18 ciljeva Hezbolaha, ubivši tri civila i ranivši najmanje 50 osoba. Dok su avioni nadletali grad, kopnene snage su odgovorile protivavionskom vatrom. Izrael je upozorio da bi južni deo grada mogao da se nađe na meti i lecima je obavestio stanovnike da se drže podalje od lokacija Hezbolaha. Prema izjavama očevidaca, dve osobe su poginule u kolima kada se srušio most na putu za aerodrom. Izraelci su takođe pogodili rezervoar sa gorivom u elektrani 'Džijeh'. Crni dim se uzdizao iznad južnog Bejruta. Libanska policija je saopštila da je gađana i prosirijska palestinska grupa.

Hezbolah je nastavio da ispaljuje rakete na Izrael. U poslednja dva dana poginula su dva Izraelca, dok ih je na desetine ranjeno. Jedna raketa je u četvrtak pogodila Haifu, treći po veličini grad u Izraelu.

Generalni sekretar UN Kofi Anan kaže da će na Bliski istok poslati tim na visokom nivou. S druge strane, Izrael je saopštio da međunarodna zajednica mora jasno da stavi do znanja Iranu i Siriji - koji po Izraelu čine 'osovinu terorizma' zajedno sa Hezbolahom i pripadnicima palestinskog Hamasa - da se 'igraju s vatrom'. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je rekao sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu u telefonskom razgovoru da će uslediti 'žestok odgovor' na izraelski napad na Siriju. Sirijski predsednik je izjavio da Vašington treba da iskoristi svoju moć kako bi zaustavio izraelski napad na Liban. SAD su saopštile da Izrael treba da se uzdrži od primene sile, ali su takođe zatražile od Sirije da izvrši pritisak na Hezbolah.

Ovaj pokret je saopštio da oteti vojnici neće biti oslobođeni ukoliko se ne puste palestinski, libanski i drugi arapski zatvorenici iz izraelskih zatvora.

CDC/GB

Hezbolah - Božja stranka

Hezbolah, to jest Božja stranka, moćna je politička i vojna organizacija libanskih šiita. Pojavio se početkom osamdesetih uz finansijsku podršku Izrana i vodio je borbu za proterivanje izraelskih vojnika iz Libana. Taj cilj je ostvaren u maju 2000, čemu je u velikoj meri doprineo uspeh vojnog ogranka stranke Islamski otpor. Zauzvrat, ovaj pokret, koji predstavlja libanske šiite - najveću zajednicu u toj zemlji - stekao je poštovanje ogromnog broja Libanaca. On danas ima veliki broj mesta u libanskom parlamentu i uživa široku podršku zahvaljujući svojoj politici u domenu socijalne i zdravstvene zaštite. Poseduje i moćnu TV stanicu 'Al Manar'.

Pokret, međutim, još ima miliciju koja odbija da se demilitarizuje, uprkos Rezoluciji UN 1559 usvojenoj 2004, u kojoj se poziva na razoružavanje milicija i povlačenje stranih snaga (oko 14.000 Sirijaca) iz Libana. Posle povlačenja Izraela 2000. na Hezbolah je vršen pritisak da uključi svoje snage u libansku vojsku i da se usredsredi na delovanje na političkom i socijalnom planu. Ali, dok s jedne strane koristi uspehe na političkom planu, pokret i dalje sebe opisuje kao snagu otpora, i to ne samo u Libanu, već u čitavom regionu. Osim toga, Hezbolah je prihvatio taktiku kidnapovanja zapadnjaka koju sprovode brojne ćelije otmičara. Godine 1983. njegovi aktivisti su izvršili samoubilački bombaški napad u kojem je stradao 241 američki marinac u Bejrutu. Hezbolah se oduvek zalagao za islamski način života. Njegove vođe su u početku uvele stroga pravila islamskog ponašanja u gradovima i selima na jugu zemlje, što nije naišlo na opšte odobravanje u tim oblastima. Ova stranka, međutim, ističe da islamski pogled na svet ne treba tumačiti kao nameru da se Libancima nametne islamsko društvo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.