Izvor: RTS, 08.Avg.2020, 16:57

Sukobi tokom protesta u Libanu, ubijen policajac, više od 100 povređenih

Hiljade Libanaca izašlo je na ulice izražavajući bes prema političkim liderima, četiri dana posle velike eksplozije u Bejrutu u kojoj su poginule najmanje 154 osobe. Premijer Libana pozvao na vanredne izbore. Prethodno su demonstranti upali u Ministarstvo spoljnih poslova. Policija koristila suzavac. Ubijen jedan policajac, a više od 100 osoba je povređeno. Agencije UN upozoravaju na moguć nedostatak hrane u Libanu, a pomoć iz sveta već je upućena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vlasti su obećale da će pronaći i sankcionisati odgovorne za eksploziju, ali demonstranti su besni. Policija je bacila suzavac na one koji su pokušali da probiju barijere i uđu u parlament. Ipak, svetski mediji javljaju da su demonstranti upali u Ministarstvo spoljnih poslova.
 
Premijer Libana Hasan Diab je rekao da će predložiti održavanje vanrednih parlamentarnih izbora. Pozvao je sve stranke da rade zajedno. Prethodno su dva ministra koja su pokušala da posete razroreno područje najurena.
"Posle tri dana čišćenja, uklanjanja ruševina i zaceljenja rana...sada je vreme da naš bes eksplodira i da ih kaznimo, rekao je aktivista Fares Halabi za agenciju AFP.
Osim iskazivanja besa, cilj marša je i sećanje na žrtve kao i podrška za više od 5.000 povređenih i oko 300.000 onih koji su ostali bez domova. 
Al Arabija javlja da je u sukobima sa demonstrantima nastradao jedan policajac.  
U protestima ima i povređenih. Libanski Crveni krst je transportovao 55 osoba u obližnje bolnice, a na licu mesta je zbrinuo 117 osoba. 
Eksplozija koja se dogodila u utorak u luci u Bejrutu potpuno je uništila delove tog grada i dodatno rasplamsala situaciju u nestabilnom Libanu.
Veruje se da je eksplodirala velika količina amonijum nitrata koji je bio zaplenjen sa jednog broda, ali nikad nije uklonjen iz skladišta.
Produbljivanje krize Eksplozija je samo dodatno uzburkala strasti u toj zemlji. Protesti su počeli u oktobru prošle godine, praćeni ekonomskom krizm i padom valute.
Libanska vlada nije uspela da sprovede reforme i da otključa pomoć od MMF-a kao i sredstva sa međunarodne donatorkske koferencije za Liban.
To je dovelo do protesta širom zemlje protiv vlade nakon ublažavanja mera u borbi protiv koronavirusa, pozivajući na primenu Rezolucije 1559 Saveta bezbednosti UN koja poziva na razoružanje Hezbolaha i jačanje libanske vlade kako bi nametnula svoju vlast na celoj teritoriji.
Stiže pomoć iz inostranstva S druge strane, libanske vlasti se protive zahtevima za međunarodnu istragu eksplozije. Predsednik Mišel Aun je naveo da će biti ispitano da li je eksplozija uzrokovana „stranim mešanjem", odnosno bombom.
U međuvremenu se očekuje virtuelni donatorski samit, a među svetskim liderima koji su potvrdili učešće je i američki predsednik Donald Tramp.

Juče su agencije UN upozorile na humanitarnu krizu u Libanu. Navedeno je da je moguć nedosatak hrane kao i da je ugrožena borba protiv pandemije kovida 19.
Mnoge zemlje su već ponudile pomoć.
SAD su objavile da planiraju odmah da pošalju zalihe hrane i lekove u vrednosti od 15 miliona dolara.
Velika Britanija je poslala brod sa humanitarnom pomoći vrednom 5 miliona funti.
Da li su na pomolu novi politički potresi?Velika eksplozija u Bejrutu odložila je još jedan važan događaj za Liban. Specijalni sud UN odložio je za 18. avgust čitanje presuda pripadnicima Hezbolaha, optuženim za učešće u atentatu na bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja 2005. godine, poštujući dan žalosti.
Veruje se da bi te presude mogle da izazovu nove političke potrese.  
Rafik Hariri je ubijen u februaru 2005. godine, pošto je bombaš-samoubica aktivirao tonu eksploziva skrivenog u kombiju.
U ekspoziji je poginula 21 osoba, dok je više od 200 ranjeno.
Ubistvo Rafika Haririja izazvalo je ozbiljnu političku krizu u Libanu, koja od tada traje nesmanjenom žestinom.
Sva četvorica optuženih za učešće u pripremi ovog ubistva pripadnici su Hezbolaha i sudi im se u odsustvu. Hezbolah je u nekoliko navrata odbacio odgovornost za ovaj događaj. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Eksplozija u Bejrutu: Sukob policije i demonstranata u prestonici Libana

Izvor: Danas, 08.Avg.2020

ReutersNeki demonstranti su gađali policiju kamenjem, koja je odgovorila suzavcem Hiljade Libanaca, besnih na njihove vođe, ponovo su na ulicama Bejruta, četiri dana nakon velike eksplozije od koje su poginule najmanje 154 osobe. Neki demonstranti su se sukobili sa policijom, koja je uzvratila suzavcem....

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.