Izvor: B92, 29.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beč: Gaćice sa zvezdicama

Beč -- Porvokativni plakati pojavili su se širom Beča, nekoliko dana uoči početka predsedavanja Austrije Evropskom unijom.

Plakati tri gole osobe s maskama predsednika SAD Džordža Buša, britanske kraljice Elizabete i predsednika Francuske Žaka Širaka, u erotskim pozama, izloženi su širom Beča i izazvali negodovanje velikog dela javnosti. Pažnju je posebno privukao i plakat sa ženom koja nosi plave gaćice sa zvezdicama EU.

Autor plakata s golim državnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Karlos Aires, a onog s gaćicama Tanja Ostojić, kao deo serije "euroPART", koju su uradili umetnici iz 25 zemalja-članica EU. Plakati bi trebalo da odraze različite društvene, istorijske i političke razvoje u Evropi.

Kancelar Volfgang Šisel našao se na meti kritika javnosti, a opozicione stranke i katoličke organizacije traže uklanjanje svih plakata. Šiselov kabinet distancirao se juče uveče od kampanje i najavio da projekat, za koji je prethodno obećano milion evra, neće dobiti pomenuta sredstva. U saopštenju se, navodi da vlada nema mogućnosti da ukloni plakate jer je reč o nezavisnom kulturnom projektu, ali se dodaje da će Šisel pokušati da nagovori organizatore da plakate povuku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.