Bebi traže dokaz o primanjima

Izvor: Press, 20.Okt.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bebi traže dokaz o primanjima

Hrvatska birokratija građanima često postavlja nebulozne zahteve. Od jednomesečne bebe traže potvrdu o prošlogodišnjim primanjima,a od čoveka bez noge da stalno dokazuje da je invalid Glomazna, spora i neefikasna birokratija, često sa nebuloznim zahtevima, slično kao i u Srbiji, zadaje muke i građanima Hrvatske. Predugi redovi na šalterima, overa svake kopije svakog dokumenta, nepovezani računari u javnim službama zbog kojih čovek mora >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da ide od šaltera do šaltera, krštenice sa određenim rokom trajanja, konstantno dokazivanje trajnog invaliditeta, potvrda da beba od mesec dana nije imala prihode prošle godine, samo su neke od stvari koje nerviraju obične građane.Hrvatski „Jutarnji list" objavio je samo neke od stvari sa kojima se čovek svakodnevno susreće, a koje psihički, fizički i materijalno iscrpljuju.
Potpis od 409 evra
Na sajtu tog lista jedan od građana se požalio da se od čoveka koji je doživeo moždani udar i ostao paralizovan traži da se potpiše jednom mesečno. Naime, čovek je doživeo moždani udar i završio u domu. Ne može ni da govori ni da piše. Da bi njegova porodica mogla da podiže stranu penziju (kojom plaća smeštaj u domu), svakog meseca mora da dostavi potvrdu socijalne službe koju paralizovan čovek mora svojeručno da potpiše! Ako to nije u stanju da učini, kod njega mora da dođe javni pisar. To košta oko 409 evra!
Čitateljka zagrebačkog dnevnika navela je da su joj za bebu, staru samo mesec dana, tražili da priloži potvrdu da dete prošle godine nije imalo nikakva novčana primanja.
Uknjižba takođe predstavlja problem Hrvatima. Jedan od čitalaca „Jutarnjeg lista" napisao je da je država sav posao prebacila na građane, koje zatim voza okolo, odugovlači i za svaki papir uzima novac. Budući da je sama odgovorna za haos u zemljišnim knjigama, država bi valjda trebalo da plati geodete, veštake, advokate i arhitekte koji su potrebni za sređivanje papira.
Bespotrebno šetanje
Da bi invalid bez noge u Hrvatskoj dobio novu protezu, na koju ima pravo svake tri godine, svaki put treba da ponovi dugačku proceduru. Prvo treba da ode kod lekara opšte prakse, da od njega uzme uput za ortopeda da bi on napisao nalaz da čovek nema nogu. S tim nalazom treba da ode kod protetičara da mu napiše doznake, zatim s tim doznakama treba otići u socijalno u svom gradu, koje doznake šalje u Zagreb komisiji na overu, a komisija ih vraća u socijalno. Nakon sedam dana treba opet otići u socijalno, pokupiti doznake i onda s njima otići kod protetičara. Sve to treba da uradi čovek bez noge!
(ukoliko ste na slične probleme naišli u Srbiji, komentar možete da ostavite na sajtu)

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.