Beba rasla u jajniku!

Izvor: Blic, 31.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beba rasla u jajniku!

Devojčica Durga, rođena juče u Australiji, izazvala je nevericu lekara nakon što su shvatili da je beba devet meseci, umesto u materici, rasla u desnom jajniku svoje majke Mire Tangaradže (34).

Akušer Endru Miler je rekao da je ova uspešna vanmaterična trudnoća pravo čudo, budući da su šanse da se fetus smesti u jajnik 1:40.000, a da je verovatnoća da ta vrsta trudnoće dovede do rođenja zdravog deteta praktično ravna nuli.

Durga Tangaradža je došla na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svet carskim rezom u privatnoj bolnici u Darvinu pošto se devet meseci razvijala u desnom jajniku svoje majke, rastežući tkivo tog organa dok nije postalo tanko kao papir.

„Ovo je izuzetno neobičan ishod i ne znam da je iko video vanmateričnu trudnoću dovedenu do kraja kao mi ovde", istakao je on za AFP.

Takozvana ektopična trudnoća, kada se fetus razvija izvan materice, podrazumeva usađivanje oplođene jajne ćelije u jajovodu, koji povezuje jajnik s matericom. Takvo stanje ugrožava život majke pošto postoji mogućnost pucanja tkiva i velikog gubitka krvi, što najčešće dovodi do pobačaja ili prekida trudnoće.

Miler je izjavio da kod Mire Tangaradže vanmaterična trudnoća nije otkrivena zbog toga što pre porođaja nije išla na ultrazvučne preglede i nije osećala bilo kakve tegobe.

Dok nije izveo operaciju, Endru Miler je mislio da će normalno izvaditi bebu iz materice i ujedno odstraniti veliki miom koji se video na ultrazvuku. Tek pošto je napravio rez, shvatio je da se beba nalazi u jajniku.

„Čovek prosto ne može da poveruje da svojim pokretima beba nije dovela do pucanja kese u jajniku. Ona je bila tako tanka da se kroz nju providela bebina kosa", priča Miler. Otac devojčice Ravi Tangaradža je izjavio da njegova žena nije imala pojma da je njena trudnoća po bilo čemu posebna. Roditelji su bebi dali ime Durga, što znači boginja, jer „ona je naše malo božanstvo", kazao je srećni otac.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.