Bavarska otvorila prvi centar za azilante sa Balkana

Izvor: Blic, 01.Sep.2015, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bavarska otvorila prvi centar za azilante sa Balkana

Najjača nemačka pokrajina Bavarska danas je otvorila prvi centar za prijem azilanata sa Balkana s ciljem da se odbijeni što je moguće brže vrate u zemlje porekla, prenose nemački mediji, navodeći da će u tom centru, pored Ingolštata, biti smešteno oko 1.500 ljudi.

To je prvi centar u Bavarskoj, ali i u Nemačkoj te vrste, namenjen samo balkanskim azilantima čiji se zahtevi praktično u sto odsto slučajeva odbijaju.

Sledeći centar biće, kako se najavljuje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << otvoren u Bambergu.

U kabinetu bavarske vlade u Minhenu kaže se da bi kod neosnovanih zahteva za azil (kakvi su uglavnom oni koje podnose građani sa zapadnog Balkana) u roku od dve sedmice biti odlučeno o statusu, a proterivanje sledi odmah i u kontinuitetu posle konačne odluke.

Kada je reč o podnosiocima zahteva za azil sa Ballkana, koji u ukupnom broju zahteva učestvuju sa oko 40 odsto, nemački političari traže da se i Albanija, Kosovo i Crna Gora proglase zemljama sigurnog porekla, kakvim su Srbija, Bosna i Makedonija već proglašene.

Građani Srbije su u julu podneli ukupno 2.377 zahteva za azil i tako se našli na trećem mestu, iza Sirije i Albanije. Broj zahteva za azil građana Srbije pokazuje tendenciju rasta, pošto je u maju bilo podneto 1.990, a u junu 2.240 zahteva.

U julu je ukupno u Nemačkoj podneto 37.531 zahteva, što je za 93,2 odsto više nego u julu 2014. godine.

Iza Srbije se, po broju zahteva u julu mesecu nalaze Avganistan, Irak, Kosovo, Makedonija, Eritreja i Bosna.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je, povodom ovih najnovijih podataka, rekao da je Nemačka postala top-destinacija za tražžioce azila koji bežže od rata i progona, ali i za one iz jugoistocne Evrope, uključujući Albaniju, Srbiju i Kosovo gde nema oružžanih sukoba i ciji zahtevi nemaju ššanse da budu pozitivno reššeni.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Bavarska otvorila prvi centar za azilante sa Balkana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2015

Bavarska je danas otvorila prvi centar za prijem azilanata sa Balkana s ciljem da se odbijeni što je moguće brže vrate u zemlje porekla, prenose danas nemački mediji, navodeći da će u tom centru, pored Ingolštata, biti smešteno oko 1.500 ljudi...To je prvi centar u Bavarskoj, ali i u Nemačkoj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.