Basurin: Narodna vojska poziva kijevske snage da odmah prekinu vatru i da poštuju minske sporazume

Izvor: Vostok.rs, 19.Feb.2015, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Basurin: Narodna vojska poziva kijevske snage da odmah prekinu vatru i da poštuju minske sporazume

19.02.2015. -

Narodna vojska poziva kijevske snage da odmah prekinu vatru i da poštuju minske sporazume, izjavio je Eduard Basurin, drugi čovek u vojnom vrhu Donjecke Republike.

„Mir je sada blizu, mi želimo da on nastupi. Zahtevamo striktno poštovanje minskog sporazuma” — rekao je Basurin novinarima.

Po njegovim rečima, Narodna vojska predlaže vojnicima kijevskih snaga koji su ostali u „debaljcevskom džepu” da se mirno povuku.

„Želimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << sve da propustimo na teritoriju pod kontrolom kijevskih snaga iz humanitarnih pobuda. Pozivamo kijevske  vlasti na odgovornost, poštovanje minskih sporazuma i neodložan prekid vatre. Mi sami smo spremni na bezuslovno sprovođenje minskih sporazuma, nestrpljivo očekujemo mir” — kazao je Basurin.

Po njegovim rečima, prekid vatre u Donbasu se generalno poštuje, ali se „se stalno beleže kršenja od strane kijevskih snaga”.

Prema rečima Basurina, u Debaljcevu još deluju pojedinačne grupe kijevskih snaga u južnom delu grada i pokušavaju da pružaju otpor.

„Njihova neutralizacija je pitanje dana ili sata” — kazao je Basurin.

Predsednik DNR Aleksandar Zaharčenko imenovao je gradonačelnika Debaljceva.

„Uskoro će biti utvrđen spisak mera za obnovu infrastrukture u Debaljcevu” — rekao je Zaharčenko.

Narodna vojska je povukla praktično svo teško naoružanje  sa mirnih delova fronta, saopštilo je Ministarstvo odbrane DNR.

To ministarstvo je ranije saopštilo da će vratiti tešku tehniku na položaje, ukoliko bude zabeleženo povećanje ukrajinskih vojnih snaga.

„U tačkama gde su borbe bile najnižeg intenziteta  teško naoružanje Narodne vojske praktično je potpuno povučeno” — rečeno je Donjeckoj informativnoj agenciji u Ministarstvu odbrane DNR.

Vojni ekspert Mihail Boljšakov procenio je noćas da će ukrajinska armija – posle debaljcevskog fijaska – preći na „pozicionu odbranu”.

Po njegovom mišljenju, rat će se nastaviti u martu ili najkasnije početkom aprila.

On prioritetima armija Donjecke i Luganske Republike za tu novu fazu ratovanja smatra: isterivanje kijevskih snaga iz Mariupolja, odmicanje fronta bar 30-40 kilometara od Donjecka, zauzimanje Kramatorska i forsiranje Severskog Donca sa razbijanjem kijevskih snaga odbrane na levoj obali te reke.

fakti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.