Baseskuove piruete

Izvor: Politika, 19.Dec.2012, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baseskuove piruete

Iako je javno i svečano obećavao da to nikada više neće učiniti, Basesku ponovo poverio Ponti mandat za sastav nove rumunske vlade

Od našeg dopisnika

Bukurešt – Iako je mnogo puta javno i svečano obećavao da nikada više neće poveriti lideru Socijaldemokratske stranke Viktoru Ponti mandat za sastav rumunske vlade, predsednik Trajan Basesku je demantovao samog sebe. To je bila jedna od niza političkih pirueta na koje je predsednik Basesku već >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << navikao Rumune.

Ali, ovoga puta pirueta je izvedena na velikoj klizavici na kojoj se našao Basesku, nakon katastrofalnog poraza njegove Demokratsko-liberalne stranke na prošlonedeljnim parlamentarnim izborima. Zbog toga je ona ispala ružna i nezgrapna, jer se njen Basesku našao u poziciji jednog velikog gubitnika koji želi da pošto-poto sačuva nekadašnji oreol večnog dobitnika.

Umesto da shodno Ustavu sazove pojedinačne konsultacije sa glavnim, a pre svega pobedničkim strankama, radi utvrđivanja mandatara za sastav nove vlade, Basesku je napravio pravi cirkus. U palatu „Kotročenj” pozvao je simultano više od 50 ljudi, predstavnike 11 stranaka i grupacija od kojih su neke zastupljene u novom parlamentu samo sa jednim poslanikom.

Kada je kao „veliki vođa” ušao u ogromnu dvoranu svi pozvani, okupljeni oko niskih stočića, skočili su na noge. On je samo mahnuo rukom i ni sa kim se nije pozdravio. Cela ceremonija je trajala tačno 21 minut i 50 sekundi! Niko nije ni zucnuo. Samo se Ponta oglasio i podneo pismeni predlog njegovog pobedničkog bloka USL da se njemu poveri mandat.

Basesku mu je samo dao savet: „Budite pažljivi prema opoziciji.” I to je bilo sve. Rumunski mediji su se zapitali – da li je bila potrebna tolika bulumenta samo da ne bi pružio ruku „okorelom” protivniku, a kamoli da mu čestita.

Potom je usledio nov politički geg. Umesto da Pontu pozove u predsedničku palatu i da mu lično poveri mandat, kao što je to dosad bilo uobičajeno, Basesku se ograničio samo na obično saopštenje pres-službe predsedničke administracije. I opet samo zbog toga da bi izbegao da pruži ruku čoveku o kome je poslednjih mesec dana svašta ružno tvrdio, govoreći da je apsolutno nedostojan da bude šef vlade. Hteo je, bar zasada, da izbegne da na očigled cele javnosti porekne samog sebe i svoje tvrdnje da on, kao političar može poneki put „da proguta žabu, ali ne i svinju”, misleći na Pontu. Bez obzira na sve, Basesku je progutao veliku političku knedlu.

Ipak, javnost je ostala u jednoj velikoj nedoumici – zašto su bespogovorni izborni pobednici, lideri USL Ponta i Antonesku otišli u prošlu sredu, svega tri dana posle izbora, na tajni noćni sastanak u palatu „Kotročenj”, Baseskuu na noge, kada su svi aduti bili u njihovim rukama. Oko tog događaja niklo je bezbroj pitanja koja se, u suštini, svode na svega dva – nije li ih stari politički lisac raznim obećanjima navukao na tanak led ili je iz Vašingtona, preko Brisela, stigao „befel” da se stišaju političke strasti u Rumuniji koja se nalazi na „važnoj istočnoj granici EU” i da se u njoj uspostavi „puna ustavnost” i „kohabitacija” dveju palata – predsedničke „Kotročenj” i vladine – „Viktorija”.

Kada su novinari obelodanili vest o tom „noćnom randevuu ljutih političkih protivnika – javnost je bukvalno ostala bez reči. Zar se i „ovi novi”, koji obećavaju potpunu transparentnost, bave takvim stvarima. Ponta i Antonesku su preko noći izgubili niz poena svoje popularnosti.

Basesku se bolje snašao od njih. Dan posle tog susreta, u Briselu na samitu lidera EU, pred snimateljima za vreme „porodičnog fotografisanja” pokazivao je Žozeu Manuelu Barozu, Martinu Šulcu, Angeli Merkel i Fransoa Olandu neke papire za koje se tvrdilo da je to njegov „sporazum” sa Pontom. Prevejanim političkim posmatračima sve je to izgledalo krajnje smešno. Ali, beleži se činjenica – Basesku pokušava da ostane na nogama iako je u političkom nokdaunu, tj. da je „politički već mrtav”, kako tvrdi poznati TV voditelj Radu Tudor.

Novi parlament će 20. ili 21. decembra izglasati poverenje novom kabinetu Viktora Ponte, koji će istog dana i podneti zakletvu pred predsednikom Baseskuom. Kritičari se ovde pitaju da li će on opet moći da izbegne da se rukuje sa Pontom. Bila bi to zaista dosada u svetu neviđena pirueta.

Milan Petrović

objavljeno: 19.12.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.