Baroso najavio kandidaturu za drugi mandat za predsednika EK

Izvor: Blic, Tanjug, 09.Jun.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baroso najavio kandidaturu za drugi mandat za predsednika EK

Portugalac Žoze Manuel Baroso najavio je danas da će se kandidovati za drugi mandat na mestu predsednika Evropske komisije (EK).

"Počastvovan sam...što me je predsednik Evropskog saveta pitao danas da li može da istakne moje ime za drugi mandat. Pristao sam na njegovu molbu", izjavio je Baroso (53) na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Baroso, nekadašnji premijer Portugalije, predsednik je EK od novembra 2004.

Najava njegove ponovne kandidature >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na to mesto usledila je posle razgovora sa liderima Češke i Švedske, sadašnjeg i sledećeg predsedavajućeg Evropskom unijom.

Do sada Baroso je jedini kandidat za mesto predsednika EK i verovatno će tražiti podršku lidera svih 27 članica EU na samitu Unije, koji se sledeće sedmice održava u Briselu.

Na njegovu ponovnu kandidaturu sigurno su se povoljno odrazili, ukazuje britanska agencija, solidni rezultati desnog centra na izborima za Evropski parlamenta završenih u nedelju.

Preliminarni rezultati izbora potvrdili pobedu desnog centra

Najnoviji izveštaj o preliminarnim rezultatima izbora za Evropski parlament, objavljenim danas na sajtu tog tela EU, potvrđuju pobedu desnog centra, iza koga se nalaze socijalističke partije, pa liberali na trećem mestu, uz neočekivani napredak i istovremeno poraz partija ekstremne desnice u pojedinim zemljama.

Novi saziv Evropskog parlamenta, koji bi konstitutivnu sednicu trebalo da održi sredinom jula, imaće 736 poslanika, umesto 785 poslanika kao što ima odlazeći parlament, preneli su svetski mediji. Stranke desnog centra ujedinjene u Evropskoj narodnoj partiji (EPP-ED) će imati verovatno 263 poslanika sa 35,7 odsto osvojenih glasova. Partije iz Evropske socijalističke grupe osvojile su 161 poslaničko mesto (21,9 odsto glasova), a Savez liberala i demokrata 80 poslanika EP (10,9 odsto osvojenih glasova). Zeleni se nalaze na četvrtom mestu sa 52 poslanička mesta i 7,1 odsto dobijenih glasova.

Smatra se da su socijalisti veliki gubitnici ovogodišnjih izbora za EP na kome je bila najmanja izlaznost do sada - 42,85 odsto, iako su na drugom mestu po broju osvojenih glasova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.