Izvor: B92, 17.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baroso: Oštar stav prema Putinu

Pariz -- Predsednik Evropske komisije traži od članica EU čvrst stav prema Vladimiru Putinu povodom ubistva prominentne novinarke.

Žoze Manuel Baroso pozvao je zemlje Evropske unije da zauzmu jedinstven i čvrst stav prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, kada je u pitanju istraga o ubistvu novinarke Ane Politkovske. Putin bi trebalo da se u petak u Finskoj sastane sa šefovima država i vlada EU.

Na pitanje novinara da li među članicama EU postoji podeljenost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na one koji zastupaju čvrstu politiku prema Moskvi i protivnike takve politike, Baroso je sinoć kazao da takav problem ne postoji u institucijama, EU već među samim članicama.

"Ako tu postoji neki problem, njega nema u EU već među članicama Unije koje nisu sposobne da pošalju jedinstvenu poruku Rusiji", rekao je Baroso na okruglom stolu održanom u Londonu.

"Ja se zalažem za to da se od Putina zahteva da pred lice pravde izvede ubice novinarke Politkovske", kazao je on.

Ana Politkovska, novinarka lista "Novaja Gazeta" i oštar kritičar Putinove politike u Čečeniji, ubijena je 7. oktobra na stepenicama svoje zgrade.

Novinarskoj kući ime Politkovske

Vlasti Pariza predložile da Novinarska kuća u tom gradu bude nazvana po ruskoj novinarki Ani Politkovskoj, ubijenoj u Moskvi.

Novinarska kuća, otvorena u decembru 2003, stranim novinarima koji napuste svoju zemlju i potraže azil u Francuskoj, omogućava privremen smeštaj dok ne dobiju status azilanta i pomoć u integraciji u francusko društvo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.