Barak: Izrael u opštem ratu protiv Hamasa

Izvor: Blic, 29.Dec.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barak: Izrael u opštem ratu protiv Hamasa

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak najavio je danas u Knesetu (parlamentu) da će vojna operacija u pojasu Gaze biti "proširena i produbljena, ako bude potrebno" i da Izrael vodi opšti rat protiv radikalnog islamističkog Hamasa.

Suočen sa povicima negodovanja poslanika Arapa, Barak je podsetio na izjavu novoizabranog predsednika SAD Baraka Obame, koji je tokom izborne kampanje posetio pogranični izraelski grad Sderot, često mestu palestinskog raketiranja.

"Obama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je rekao da bi, kada bi rakete bile ispaljene na njegov dom, dok njegove dve kćerke spavaju, on učinio sve da to spreči", kazao je Ehud Barak, ističući da Izrael vodi "rat do samog kraja" protiv Hamasa.



Hamas: Suprotstavićemo se kopnenoj ofanzivi Izraela

Zamenik političkog vođe Hamasa Musa Abu Marzuk odbacio je danas svaki razgovor o obnovi prekida vatre s Izraelom, dok ne prestanu svi napadi na pojas Gaze i granični prolazi budu otvoreni, zapretivši suprotstavljanjem kopnenoj ofanzivi u slučaju da izraelska vojska preduzme i takav korak.

Izraelski mediji prenose izveštaje svetskih agencija da je Marzuk rekao da Palestinci imaju pravo da udare svuda u Izraelu, u odgovoru na vazdušne udare u pojasu Gaze, naglasivši da se njegova organizacija neće predati.

"Mi ćemo se braniti, branićemo naš narod i našu zemlju", kazao je Marzuk koji živi u izgnanstvu u Damasku.

Istovremeno je naveo uslove Hamasa za svako buduće primirje: zaustavljanje svih vrsta agresija, otvaranje svih prelaza i zaustavljanje svog nasilja i na Zapadnoj obali.

Izraelski vazdušni udari na ciljeve Hamasa nastavljeni su jutros, treći dan zaredom. Izraelska vojska je bombardovala Islamski univerzitet i Ministarstvo unutrašnjih poslova, važan simbol kontrole Hamasa u pojasu Gaze. Očevici su videli vatru i dim na univerzitetu i izbrojali šest odvojenih udara odmah posle ponoći. Rojters je javio jutros da je poginulo ukupno 310, a ranjeno više od 1.430 Palestinaca, uključujući 180 osoba u kritičnom stanju, saopštili su lekari u glavnoj bolnici Šifa u gradu Gazi.

U međuvremenu je Agencija za pomoć UN (UNWRA) saopštila da je među poginulima najamnje 57 civila. Predstavnik te agencije Kris Ganis izjavio je da je u najnovijem incidentu prošle noći poginulo pet devojčica sestara na spavanju u svom domu u izbegličkom logoru Džabaliji, kada je, kako se tvrdi, gađana obližnja džamija.

Prošle noći pogođene su i druge mete, uključujući palatu koju koristi vlada Hamasa i kuću kraj doma jednog od vođa organizacije Ismaila Hanijea u izbegličkom logoru pored grada Gaze. On nije bio kod kuće, a i ostali lideri Hamasa su prešli u ilegalu, jer je Izrael zapretio da će i oni biti meta odgovora na učestale prekogranične raketne i minobacačke napade na jug Izraela.

Jedan egipatski graničar i jedan palestinski mladić su poginuli u sukobima na granici između pristalica Hamasa i egipatskih snaga bezbednosti, podstaknutim izraelskim napadima na pojas Gaze. Neimenovani izvor iz egipatskih snaga bezbednosti saopštio je sinoć da su pripadnici Hamasa takođe pucali i ranili jednog egipatskog policajca u nogu, preneo je Rojters.

Islamski oslobodilački front regrutuje dobrovoljce

Militantna islamistička grupa u Indoneziji Islamski oslobodilački front saopštio je danas da planira da regrutuje 1.000 dobrovoljaca, kao odgovor na izraelske vazdušne napade u pojasu Gaze.

"Borci treba da imaju dobru kondiciju, snažnu veru i da su spremni da poginu", izjavio je za Rojters Ahmad Soebri Lubis, generalni sekretar Islamskog oslobodilačkog fronta.

On je rekao da će ta grupa početi da regrutuje borce u svom sedištu u Džakarti u narednih nekoliko dana i da ih zatim salje u kampove na obuku. Prema njegovim rečima, ova grupa je ranije slala dobrovoljce u Irak i Avganistan. Veliki broj Indonežana podržava Palestince i protivi se američkoj politici na Bliskom istoku.

Izraelska pešadija i oklopne jedinice krenule su juče ka granici pojasa Gaze u okviru priprema za moguću kopnenu invaziju. I dok sa svih strana sveta stižu apeli na mir, ogorčeni palestinski militanti uzvratili su ispalivši više desetina raketa na Izrael i najavili da će „pružati otpor do poslednje kapi krvi”, pa se strahuje od nove, treće intifade.

Vlada Izraela je odlučila da mobiliše najmanje 6.500 vojnih rezervista, što ukazuje na mogućnost proširenja akcije.

Napadi su „tek početak”, operacije će trajati koliko bude neophodno, poručio je Ehud Barak, izraelski ministar odbrane, pošto su naleti izraelskih aviona na pojas Gaze ostavili pustoš za sobom i najveći broj žrtava od 1967. u znak odmazde što militantne snage iz te enklave kontinuirano raketiraju izraelske pogranične gradove. U napadima je ranjeno preko 600 ljudi.

„Postoji vreme za mir i postoji vreme za borbu, a sada je kucnuo čas da se borimo,” naveo je Barak.

Izrael ne može da prihvati primirje s ekstremističkim Hamasom, jer bi to bilo „isto kao da se od SAD traži da sklope primirje s Al Kaidom”, rekao je on za američki TV kanal „Foks njuz”.

Upitan da li će nakon vazdušnih napada Izrael pokrenuti kopnenu ofanzivu, Barak je rekao: „Ako su potrebne čizme na zemlji, biće ih tamo”.

Vojni zvaničnici kažu da su borbeni avioni ispustili više od sto tona bombi u prvih devet časova borbe, fokusirajući se ispočetka na ekstremističke kampove za obuku, postrojenja u kojima se proizvode rakete i skladišta oružja koja su ranije identifikovana.

U drugom talasu mete su bile jedinice koje su ispalile više od 80 raketa i minobacačkih projektila na delove Izraela uz granicu s pojasom Gaze.

Izrael je proglasio vanredno stanje u svojim naseljima u dužini od 20 kilometara u pojasu Gaze, čime je zapravo zaveo ratno stanje u toj oblasti.

Palestinski Hamas, zavetovao se na odmazdu i izjavio da će se „otpor nastaviti do poslednje kapi krvi”.

Medicinsko osoblje je imalo pune ruke posla, prihvatajući ljude na samrti i povređene, koji su pristizali u bolnice privatnim automobilima, kombijima i kolima hitne pomoći. U bolnici Šifa, glavnoj medicinskoj ustanovi u Gazi, nestalo je praznih kreveta za samo nekoliko minuta, pa su okrvavljena tela spuštana na pod hodnika. Leševi uvijeni u ćebad zakrčili su patos bolnice u očekivanju identifikacije.

Mahmud Abas, palestinski predsednik, pozvao je svoje političke suparnike iz Hamasa da obnove primirje sa Izraelom i izbegnu dalje krvoproliće u pojasu Gaze.

Širom arapskog sveta održane su demonstracije na kojima su osuđeni izraelski vazdušni udari na pojas Gaze i izražena podrška Palestincima. Ajatolah Ali Hamnei, iranski vrhovni verski vođa, objavio je verski dekret za muslimane širom sveta, naredivši im da brane Palestince od izraelskih napada. Sirija je odlučila da prekine posredne mirovne pregovore s Izraelom zbog izraelskih vazdušnih napada na pojas Gaze.

Egipat se dotle ponudio da posreduje u pregovorima o okončanju sukoba.

Apeli za mir

Savet bezbednosti UN pozvao je na hitan prekid svih vojnih aktivnosti u pojasu Gaze, u neobavezujućoj deklaraciji koju je nakon hitnog sastanka iza zatvorenih vrata pročitao predsedavajući Saveta, hrvatski ambasador Neven Jurica.Papa Benedikt XVI je takođe osudio nasilje između Izraela i Palestinaca Hamasa i zatražio hitan prekid neprijateljstava. EU, SAD i Rusija pozvale su na prekid izraelskih bombardovanja Gaze, a od Hamasa tražile da obustavi raketiranje Izraela. Bela kuća je Hamasu uputila najžešće kritike uz ocenu da je on odgovoran za kršenje prekida vatre i porast nasilja u Gazi. Srpska radikalna stranka je pozvala Izrael da odmah obustavi napad na pojas Gaze. Izraelska vojna akcija može samo da pogorša situaciju, ocena je SRS.

Sukobi u Atini, protest u Stokholmu prošao mirno

Demonstranti u Atini sukobili su se danas sa policijom na protestu zbog izraelskog bombardovanja pojasa Gaze, dok su demonstracije u Stokholmu prošle mirno i bez incidenata.

Oko 300 Grka i Arapa okupljenih ispred Ambasade Izraela u Atini sukobilo se sa policijom koja je upotrebila suzavac nakon što su demonstranti počeli da bacaju kamenice. Policijski helikopter je nadletao taj prostor

Na demonstracijama u Stokholmu okupilo se izmeðu 500 i 1.000 ljudi, uglavnom muslimana koji su prošetali do izraelske ambasade, uzvikujući "Izrael ubica", "Zatvorite ambasadu" i "Gaza, solidarnost". Demonstranti su spalili izraelsku zastavu na kojoj su umesto Davidove zvezde stavili kukasti krst.

"Dosta krvi, dovoljno smo se nagledali", izjavio je jedan od organizatora protesta Omar Mustafa iz Komiteta muslimanske zajednice u Švedskoj". "Ne vidimo nijednu reakciju iz ostatka sveta dok je u toku masakr", rekao je on.

Taj protest je prošao mirno i bez incidenata. U Geteborgu je takođe održan protest, a najavljene su demonstracije i u više gradova Norveške i Finske.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.