Baradej čeka premijersku fotelju

Izvor: Politika, 07.Jul.2013, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baradej čeka premijersku fotelju

Egipatsko predsedništvo demantovalo da je vođu liberalne opozicije već imenovalo za novog predsednika vlade

Prema izveštajima agencija

Kairo – Egipatsko predsedništvo saopštilo je u subotu uveče da vođa liberalne opozicije Mohamed El Baradej nije zvanično imenovan za premijera, nakon što je nekoliko zvaničnih izvora reklo da će on biti postavljen na tu funkciju. „Vršilac dužnosti predsednika Adli Mansur sastao se sa dr El Baradejem, ali za sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nije bilo zvaničnog imenovanja”, rekao je savetnik predsednika Ahmed al-Muslimani novinarima, preneo je Tanjug.

On je dodao, međutim, da je El Baradej „logičan izbor” na listi imena koje se razmatraju za tu funkciju.

Izvor blizak pregovorima rekao je agenciji AFP da različite političke grupacije koje su se složile oko mape puta vojske za političku tranziciju pokušavaju da ubede partiju Nur da podrži El Baradeja.

Informaciju da predsednik prelazne vlade još nije izabran objavila je i državna televizija, nakon što se druga po veličini egipatska islamistička grupa Nur partija, koja je u početku podržala političku mapu puta vojske do novih izbora, suprotstavila imenovanju El Baradeja za privremenog premijera.

Reakcije na dešavanja u Egiptu i dalje stižu sa svih meridijana. Tako je predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio juče da sukobi pristalica i protivnika svrgnutog predsednika Muhameda Mursija u Egiptu prete da prerastu u građanski rat.„U Siriji već bukti građanski rat, a Egipat ide u tom pravcu. Mi bismo voleli da egipatski narod izbegne takvu sudbinu”, izjavio je Putin tokom posete Kazahstanu, preneo je AFP.

Rusko ministarstvo spoljnjih poslova ranije je apelovalo na sve strane u egipatskog političkoj krizi da pokažu „uzdržanost”.

Reagovao je i Iran prvim zvaničnim komentarom na vojno svrgavanje demokratski izabranog egipatskog predsednika Mohameda Mursija, nazvavši taj čin – nedopustivim, prenela je državna agencija IRNA.

Portparol iranskog ministra spoljnih poslova Abas Aragči je, kako je prenela IRNA, izjavio da Mursijeve pristalice ne treba da odustanu od svojih zahteva da on bude vraćen na vlast.

Aragči je, takođe, rekao da o funkciji predsednika ne treba da odlučuje „ulica”.„Islamisti i revolucionari ne treba da budu frustrirani jer za arapskim prolećem može da usledi vruće leto i hladna zima”, dodao je Aragči.

On, međutim, vojnu intervenciju u Egiptu nije nazvao pučem, prenela je agencija AP.

Mursi je okončao period diplomatskog zahlađenja sa Iranom, duži od tri decenije nakon Islamske revolucije u toj zemlji 1979. godine.

U međuvremenu, na terenu, i dalje se vodi pravi rat. Egipatski militantni napadači izvršili su bombaški napad na jedan gasovod na Sinajskom poluostrvu u blizini grada El-Ariš nakon serije napada u poslednjih nekoliko dana na kontrolne punktove u toj oblasti, saopštili su očevici.

Za sada nije jasno ko je odgovoran za sve te napade, niti da li su oni reakcija na zbacivanje egipatskog islamističkog predsednika Mohameda Mursija u prošlu sredu, preneo je Rojters.

Gasovod, koji doprema gas u Jordan, bio je meta napada više od 10 puta otkako je svrgnut bivši egipatski predsednik Hosni Mubarak 2011. tokom, takozvanog, arapskog proleća.

Na Sinaju je u napadima na kontrolne punktove u petak ubijeno pet pripadnika egipatske službe bezbednosti, dok je u subotu izvršen napad na još četiri kontrolna punkta.

Egipat nastoji da kontroliše bezbednost na Sinajskim poluostrvu nakon odlaska Mubaraka, ali su tvrdokorne islamističke grupacije iskoristile kolaps bezbednosti koji je usledio i izvršile niz napada na pripadnike policije i vojske na tom poluostrvu.

----------------------------------------------

Bler: Svrgavanje Mursija bilo opravdano

London – Bivši britanski premijer Toni Bler smatra da egipatska vojska nije imala drugog izbora nego da svrgne s vlasti islamističkog predsednika Mohameda Mursija.

Da to nije urađeno, piše Bler u jučerašnjem „Observeru”, jedina alternativa za vojsku je bila da pusti da Egipat ode u haos.

Bler je, podseća Rojters, bio bliskoistočni izaslanik ispred SAD, Rusije, Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

----------------------------------------------

El Baradej: Uključiti Muslimansku braću u politiku

Kairo – Vođa liberalne opozicije Mohamed El Baradej založio se za ulazak pokreta Muslimanska braća u političku budućnost Egipta, u intervjuu medijima koji je dao pre nego što njegova kandidatura za premijera nije dobila zeleno svetlo.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir – El Baradej je rekao, za nemački „Špigl”, da pripadnike Muslimanske braće svrgnutog predsednika Mohameda Mursija ne treba tretirati kao kriminalce.„Zalažem se za uključenje Muslimanske braće u proces demokratizacije”, rekao je on.„Niko ne treba da bude doveden pred sudiju bez ubedljivih razloga. Prema bivšem predsedniku Mursiju treba da se dostojanstveno ophodi”, rekao je El Baradej i dodao da su takvi principi „preduslovi za nacionalno pomirenje”.

On je pozvao nemačku vladu da poštuje odluku o svrgavanju Mursija, nakon što je Berlin kritikovao taj potez.

objavljeno: 07.07.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.