Banka „uranijumski kredit“ otvara svoje filijale

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2010, 04:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banka „uranijumski kredit“ otvara svoje filijale

06.12.2010. - Važan korak za korišćenje atomske energije u naučne svrhe

U najskorijem vremenu u svetu će se pojaviti međunarodne rezerve niskoobogaćenog urana za posebne potrebe atomskih stanica. Odluka o stvaranju „nuklearne banke" je doneta na redovnoj sednici u Beču Upravnog odbora MAGATE. Ove rezerve će moći da koristi svaka zemlja koja je član Međunarodne agencije, ali samo posle pristanka generalnog direktora.

Rezerve se stvaraju u slučaju da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << neki član MAGATE ne bude mogao sam da proizvodi gorivo za atomske električne centrale ili da ga kupi. Smatra se da zemlja u kojoj će se nalaziti ovo skladište može da bude Kazahstan (iako zvanične odluke o tome još nema). Vlade SAD, zemalja EU, Norveške, Kuvajta i UAE investiraju u ovaj projekat 150 miliona dolara. A vlasnik skladišta će biti MAGATE.

Odluka Upravnog odbora agencije je, kažu, važan korak za prava svih država na korišćenje atomske energije u naučne svrhe. Da podsetimo da je to već drugi korak. Početkom nedelje državna korporacija Rosatom je završila stvaranje prvih u svetu garantovanih rezervi niskoobogaćenog urana. Obim ruske atomske banke je 120 tona. Kako kažu stručnjaci, to je dovoljno za dva punjenja reaktora jačine 1000 megavat-časova. Ove garantovane rezerve se nalaze u skladištu Međunarodnog centra za obogaćivanje urana u Angarsku. Projekat je u potpunosti finansirala ruska strana, ali ovom bankom će upravljati takođe MAGATE.

Stvaranje dve međunarodne banke atomskog goriva ima zadatak da smiri neke zemlje koje smatraju da zbog političkih razloga neće imati mogućnost da kupe nuklearno gorivo, rekao je „Glasu Rusije" direktor Centra za društveno-politička istraživanja Vladimir Jevsejev:

Postojao je takav problem sa isporukom goriva za energetske reaktore Indiji. Danas o tome najviše govori Iran. Pod tim predlogom Teheran razvija ekonomski neosnovan program obogaćivanja urana. I pored toga što je Moskva potpisala sporazum o isporuci atomskog goriva, Iran smatra da Moskva može u nekom momentu da odustane od svojih obaveza.

Sada Iran može da bude potpuno miran. Gorivo za centralu u Buširu može da dobije iz bilo kojeg od dva skladišta ukoliko, naravno, MAGATE pristane na to. Ipak reakcija Teherana, je kao i uvek zamršena na istočnjački način, naime: Iran pristaje na stvaranje svetske banke atomskog goriva samo pod uslovom da to odeljenje bude stvoreno u Iranu. Zatim su usledile dežurne optužbe da su inspektori MAGATE špijuni i izjave da iranski narod nikada neće odustati od svog atomskog programa.

Niko i ne traži od Teherana da odustane od svog civilnog programa. Zemlje MAGATE žele da Iran i Severna Koreja odustanu od vojnog programa. A za razvoj nauke Iranci sada imaju sve uslove. Kako će se završiti naredna runda pregovora šestorke i Irana saznaćemo sutra iz Ženeve.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.