Bande devojčica preuzele ulice

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jan.2012, 03:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bande devojčica preuzele ulice

Broj kriminalnih dela u Novom Južnom Velsu za koja se smatraju odgovornim devojčice iz organizovanih maloletničkih bandi je tokom poslednje decenije povećan za čak 36 odsto.

Grupe devojčica, čije su članice stare i 13 godina, organizovane prema mestu stanovanja, kopiraju ponašanje dečaka, pa su i one uključene u napade noževima, premlaćivanja, pljačke, a često tokom obračuna ukrste i pesnice.

Socijalni radnici za rad s mladima upozoravaju da se zbog nedostaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << specifične pomoći u radu s devojkama, kao i sve češćim scenama nasilja na televiziji, beleži opasan porast u broju maloetničkih bandi devojčica. I policija priznaje da bi organizovana akcija suzbijanja antidruštvenog ponašanja među mladima mogla da proistekne iz ozbiljnijeg istraživanja.

Samo tokom poslednje dve nedelje zabeležena je serija napada devojčica delinkvenata. Tako je 3. januara uhapšena 13-godišnja devojčica koje je osumnjičena da je nožem izbola taksistu. On je napadnut kad je pokušao da zaustavi devojčicu, koja je pokušala da pobegne i ne plati vožnju do Volongonga do Kunavare.

Odgovorna maloletnica navodno je posedovala i kanabis, a posle napada na taksistu je pobegla sa još tri vršnjakinje. Kasnije tokom dana, dve 15-godišnjakinje su uhapšene pošto su pretukle staricu u Blektaunu, kojoj su ukrali i novčanik. Njih dve su kasnije slupale i jedan automobil kojim su udarili u betonski zid.

Policija podseća da su 30. decembra četiri devojčice, uzrasta 14 do 15 godina, pretukle i opljačkale 26-godišnju devojku na autobuskoj stanici u Anzak Parejdu u naselju Marobra.

Broj maloletnica uključenih u organizovane kriminalne bande porastao je za 36 odsto tokom desetogodišnjeg perioda zaključno s junom 2009, dok je tokom istog perioda broj dečaka povećan osam odsto, stoji u podacima Biroa za za kriminološke statističke podatke NSNj. Isti trend je nastavljen i tokom dve godine, a posebno tokom školskih raspusta.

Socijalni radnica za rad s maloletnim prestupnicima Keli Čekli ističe kako danas čak 70 odsto njihovih klijenata predstavljaju devojčice, koje neretko imaju svega 13 godina.

- Primetno je da sve češće radimo sa devojčicama nego dečacima. Devojčice se sve češće ponašaju kao dečaci, što je sigurno velika promena u sadašnjoj generaciji mladih - tvrdi Keli Čekli.

Za ovakvo stanje, Šejn Braun iz Centra za mlade "Viv" okrivljuje loše roditeljsko vaspitanje, siromaštvo, ali i rijaliti TV programe, koji podstiču maloletnički kriminal.

- Loše roditeljsko vaspitanje ostavlja mlade da se snalaze s moralnim vrednostima. TV serija kao što je "U korak sa Kardašijanima" stvara među mladima sliku žene koja treba da bude agresivna i podstiče agresivno ponašanje - upozorava socijalna radnica.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.