Ban: Lansiranje raketa pogoršaće humanitarnu situaciju

Izvor: Blic, 23.Mar.2012, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban: Lansiranje raketa pogoršaće humanitarnu situaciju

SINGAPUR - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun upozorio je danas Severnu Koreju da bi lansiranje rakete moglo da obeshrabri međunarodne donatore i pogorša ionako lošu humanitarnu situaciju.

"Takav akt bi unazadio pozitivan diplomatski napredak i zbog uticaja na medjunarodne donatore najverovatnije pogoršao humanitarnu situaciju u zemlji", izjavio je Ban u Singapuru.

On je rekao da je veoma zabrinut zbog najave Pjongjanga da će narednog meseca lansirati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << satelit, preneo je AFP.

Severna Koreja je nedavno saopštila da će sredinom aprila u orbitu lansirati satelit, što Seul i Vašington nazivaju prikrivenom probom rakete dugog dometa.

Osiromašena, ali nuklearnim bombama naoružana Severna Koreja izvela je prvu probu rakete dugog dometa 1998. kada je poslala raketu Taepodong-1 preko Japana, ali nije uspela da stavi satelit u orbitu.

Taepodong-2 je eksplodirao 40 sekundi nakon lansiranja 2006. a u aprilu 2009. drugi Taepodong-2 je leteo oko 3.200 kilometara i pao u vode Pacifika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.