Ban Ki Mun zabrinut zbog Nigerije

Izvor: B92, Tanjug, 08.Mar.2010, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Ki Mun zabrinut zbog Nigerije

Njujork -- Generalni sekretar UN, Ban Ki Mun zabrinut je zbog situacije u nigerijskom gradu Džosu zbog nasilja između hrišćana i muslimana.

"Nigerijski politički i verski lideri treba zajedno da se suoče sa uzrocima nasilja i pronađu trajno rešenje za krizu u Džosu", izjavio je Ban Ki Mun, kako je objavljeno na veb sajtu UN. Pozvao je obe strane na uzdržanost.

Vršilac dužnosti predsednika Nigerije, Gudlak Džonatan smenio je savetnika za nacionalnu bezbednost, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sarkija Mukhtara, moćnu ličnost iz kruga najbližih saradnika predsednika Umarua Jar'Adua, i na njegovo mesto postavio Alijua Gusaua.

Gusau je penzionisani general koji je već bio savetnik za nacionalnu bezbednost za vreme bivšeg predsednika, Oluseguna Obasandža.

Džonatan je izabran da privremeno obavlja dužnost predsednika zbog bolesti Jar' Adue.

Oko 500 ljudi, među kojima ima žena i dece, poginulo je kada su pripadnici plemena Fulani sa okolnih brda napali stanovnike tri pretežno hrišćanska sela blizu grada Džos.

Oni su pucnjima izmamili ljude iz kuća i onda ih napali mačetama.

Ova oblast, na razmeđi severnog, dominantno muslimanskog područja, i južnog, pretežno hrišćanskog dela Nigerije, ima dugu istoriju tenzija između islamskog i hrišćanskog stanovništva.

U januaru je u sukobu oko plodnog zemljišta poginulo oko 400 ljudi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ban Ki Mun pozvao na uzdržanost u Nigeriji

Izvor: Večernje novosti, 08.Mar.2010

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je zabrinutost zbog situacije u nigerijskom gradu Džosu, gde je ponovo izbilo nasilje između hrišćana i muslimana, u kome je, kako se pretpostavlja, život izgubilo više stotina ljudi

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.