Izvor: B92, 01.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Ki-Mun preuzeo dužnost GS UN

Njujork -- Južnokorejski diplomata Ban Ki-Mun postao je osmi generalni sekretar UN sa teškim izazovima rešavanja problema u svetu.

Ki-Mun (62), koji je odrastao tokom korejskog rata posle kojeg je zemlja podeljena, obećao je da će među njegovim prioritetima biti "sklapanje mira" sa Severnom Korejom. On je najvio da će posetiti tu zemlju kada to bude neophodno i upozorio je da se sa izolovanom komunističkom državom mora razgovarati, a ne samo da se kažnjava sankcijama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog nuklearnih proba.

Ki-Mun je u ponoć zvanično postao generalni sekretar, ali tom prilikom nije bilo zvanične ceremonije. On je imenovao prva dva člana njegovog tima, dok je ostala imenovanja najavio za naredne dane.

Sjedinjene Američke Države će tražiti od Ki-Muna da sprovede šire reforme uprave UN, koje je započeo njegov prethodnik Kofi Anan čije je 10-godišnje upravljanje završeno u ponoć.

Ban Ki-Mun je prvi generalni sekretar UN iz Azije posle burmanskog diplomate U Tanta, koji je predvodio tu organizaciju od 1961 do 1971. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.