Ban Ki Mun: Istražiti rad Bramerca

Izvor: B92, 28.Dec.2012, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Ki Mun: Istražiti rad Bramerca

Njujork, Banjaluka -- Generalni sekretar UN Ban Ki-mun će zatražiti od Haškog tribunala da razmotri žalbu Udruženja nestalih sarajevsko-romanijske regije na rad Serža Bramerca.

To udruženje je, podsetimo, ukazalo na diskriminaciju srpskih žrtava od glavnog haškog tužioca.

Predsedniku Udruženja nestalih Milanu Mandiću Ban Ki-mun je uputio odgovor na dopis u kojem se žalio da se Bramerc pri poseti BiH sastaje samo s predstavnicima bošnjačkih udruženja porodica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žrtava, čime diskriminiše srpske žrtve, piše Glas Srpske.

"Ban Ki-mun mi je odgovorio da će našu žalbu na ponašanje Bramerca uputiti Tužilačkom veću Haškog tribunala koje će raspravljati o tome da li je Bramerc trebalo da razgovara samo sa predstavnicima žrtava jednog naroda. Očekujemo da će doneti odluku o tome", rekao je Mandić.

On je dodao da je dobro da je reagovao generalni sekretar UN, jer je nedopustivo da o žalbi na ponašanje Bramerca odlučuje sam Bramerc, odnosno Hag.

"Glas Srpske" objavio je juče odgovor predsednika Haškog tribunala Teodora Merona, koji je Udruženju nestalih sarajevsko-romanijske regije uputio 22. novembra. Meron je, naime, napisao da je žalbu na rad Bramerca uputio na razmatranje tužiocu, tj. samom Bramercu.

Na pitanja "Glasa" kako je moguće da glavni tužilac Haškog tribunala sam razmatra žalbu na njegov rad, iz Haškog tribunala nisu odgovorili.

"Kancelarija tužioca je nezavisna od Veća i predsednika Tribunala. Vaša pitanja prosleđena su Kancelariji tužioca Bramerca", rečeno je tom listu u Tribunalu.

Bramerc se u poslednjoj poseti BiH od 15. do 17. oktobra sastao sa članovima Predsedništva BiH, predstavnicima pravosudnih institucija, te sa bošnjačkim udruženjima porodica žrtava rata, ali ne i s predstavnicima srpskih i hrvatskih udruženja.

Zbog toga su mnogobrojna srpska udruženja poginulih, stradalih i nestalih uputila žalbe Haškom tribunalu, Savetu bezbednosti UN i Komitetu za ljudska prava UN.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.