Ban:Izrael i Palestinci da prekinu jednostrane inicijative

Izvor: Press, 21.Okt.2014, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban:Izrael i Palestinci da prekinu jednostrane inicijative

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun pozvao je danas palestinske i izraelske lidere da prekinu, kako je rekao, jednostrane inicijative koje šire nepoverenje i podrivaju napore da se uspostavi mir.
Kako je objavila agencija AP, Ban je pod jednostranim inicijativama očigledno mislio na nastavak izgradnje izraelskih naselja i zahtev Palestinaca da se Izrael povuče s palestinskih teritorija do >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << novembra 2016.

Ban je pozvao izraelske i palestinske lidere da iskoriste priliku i pokažu, kako je rekao, hrabrost i viziju, potrebne da prevaziđu međusobne razlike i dogovore sveobuhvatni mirovni sporazum, koji bi doveo do uspostavljanja održive i nezavisne palestinske države.

On je u Savetu bezbednosti UN rekao da nema nade za dugotrajnu stabilnost, bez prekida izraelske okupacije "koja se nastavlja već gotovo pola veka", potpunog ukidanja blokade pojasa Gaze i uvođenja mera koje se tiču opravdane zabrinutosti Izraela za svoju bezbednost.

Generalni sekretar UN, takođe je izrazio duboku zabrinutost zbog izraelskih "jednostranih akcija, restrikcija i provokacija na svetim mestima u Jerusalimu", kao i zbog sve brojnijih napada na izraelske koloniste.

Ban je dodao i da će, ako namera Izraela da izmesti oko 7.000 palestinskih beduina, većinom izbeglica, iz centralne Zapadne obale bude izvedena nasilno, to će predstavljati kršenje međunarodnog prava.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Izrael i Palestina da pokažu viziju

Izvor: B92, 21.Okt.2014

Ban Ki Mun pozvao palestinske i izraelske lidere da prekinu, kako je rekao, jednostrane inicijative koje šire nepoverenje i podrivaju napore da se uspostavi mir..Kako je objavila agencija AP, generalni sekretar UN je pod jednostranim inicijativama očigledno mislio na nastavak izgradnje izraelskih naselja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.