Balkan se zabeleo pod majskim snegom

Izvor: Kurir, 14.Maj.2012, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkan se zabeleo pod majskim snegom

Osim u Srbiji sneg pada i u Crnoj Gori i Hrvatskoj. U Bosni već napadalo 10 centimetara

SARAJEVO - Posle majskog leta, ceo balkanski region je tokom vikenda ušao u majsku jesen.

U više gradova Bosne i Hercegovine u nedelju uveče, ali i jutros pada sneg, a temperatura do 25 stepeni zabeležena je jedino u Trebinju.

U Republici Srpskoj sneg je izazvao kvarove na dalekovodima, a na području opštine Sokolac i Han Pijesak više sela je ostalo bez >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << struje. Na području opštine Sokolac u kvaru su četiri dalekovoda, dok struje nema na više od 50 trafostanica.

Sneg je padao na planini Vlašić, a temperatura se spustila na dva stepena, dok je na Bjelašnici, a prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, izmereno minus dva stepena. Sneg je padao i u Tesliću, Mrkonjić Gradu, Ribniku, Bosanskom Petrovcu i Skender Vakufu, preneli su sarajevski smediji.

Gotovo u svim gradovima u BiH pada kiša, a tako će biti i narednih dana.

Nakon toplih, gotovo letnjih dana, sneg i niske temperature iznenadili su jutros građane BiH. Sarajevo je osvanulo prekriveno snežnim pokrivačem visokim nekoliko centimetara, a sneg i dalje intenzivno pada.

Širom BiH saobraćaj se odvija otežano, a na prevoju Karaula visina snežnog prekrivača iznosi 10 centimetara.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, tokom dana se očekuje slabljenje padavina i dnevna temperatura od četiri do 10 stepeni Celzijusovih. Na graničnim prelazima nisu zabeležena duža zadržavanja.

U nekoliko gradova na severu Crne Gore pada sneg, a temperatura u celoj zemlji je u proseku niža za skoro 20 stepeni u odnosu na prethodne dane. Sneg se zabeleo na Žabljaku, dok u Pljevljima i Bijelom Polju pada sneg praćen kišom. Jaka susnežica je i u ostalim mestima na severu Crne Gore, gde temperature jedva prelaze nula stepeni Celzijusovih

Sneg koji je tokom vikenda u Hrvatskoj padao na području Like i Gorskog kotara iznenadio je domaće stanovništvo, ali još više turiste koji su krenuli na jadransku obalu.

Sneg je zabeleo u tim planinskim područjima i na vrhovima višim od 700 metara, a na najvišem vrhu Zavižan na Velebitu izmereno je minus četiri stepena, uz tri santimetra snega.

Loše vreme i orkanska bura uzrokuje probleme, a prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), na većem delu Jadrana, a naročito na severnom i srednjem delu uključujuči i unutrašnjost Dalmacije i mestimice Gorski kotar i Liku duva jaka bura, s olujnim, mestimično i orkanskim udarima i do 120 kilometara na sat.

Iz DZMH su dali podatak da je sneg u Gorskom kotaru jedne godine pao i 30. maja. Snažno nevreme noćas je zahvatilo Pulu, ali nadležne službe nemaju informacije o značajnijoj šteti.

Oblačno i hladno i u Sloveniji, samo će na zapadu zemlje biti sunčano, dok se jutarnja kiša očekuje u istočnim i jugoistočnim delovima zemlje. Jutarnje temperature između četiri i deset stepeni, a dnevne do 15 stepeni.

U Srbiji od jutros u većini mesta pada kiša, a temperature su se kretale od jedan do 10 stepeni. Hladno vreme zadržaće se i narednih dana.

Jahorina odsečena, Sokolac i Han Pijesak bez struje

Sneg koji od noćas pada na području Sarajeva izazvao je kvarove na dalekovodima. U opštini Sokolac 50 sela nema struje, u Han Pijesku je bez struje oko 800 stanovnika, a cela ta opština nema vode.Magistralni putevi su prohodni, ali je otežano kretanje preko Romanije. Put do Jahorine je, međutim, neprohodan, a visina snega je tamo oko 30 centimetara.Na Bjelašnici je izmereno 12 centimetara snega, u Sarajevu devet, a na Kupresu i Ivan Sedlu osam.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.