Balkan ne sme da bude zatočenik prošlosti

Izvor: Politika, 16.Maj.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkan ne sme da bude zatočenik prošlosti

Turska nema neoosmanske ambicije. Srbija je ključna zemlja na Balkanu i uskoro ćemo doživeti neku vrstu eksplozije ekonomske saradnje

Od našeg specijalnog izveštača

Ankara – Svet je decenijama Tursku cinično poredio sa „čovekom jakih mišica, praznog stomaka, malog mozga i slabog srca”. Abdulah Gul (61) danas je predsednik politički stabilne države koja se bavi jedinstvenim eksperimentom povezivanja demokratije, globalizacije, modernosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i islama. Gul je u vreme dok je bio na listi Partije pravde i razvoja, koja već deceniju upravlja zemljom u skladu sa svojom umerenom islamističkom agendom, bio premijer i šef diplomatije. Za 11. predsednika Turske izabran je avgusta 2007. kao prvi šef države u modernoj istoriji Republike koji je otvoreno saopštio svoju privrženost islamu. Turska je u međuvremenu postala druga najbrže razvijajuća ekonomija sveta prerastajući u silu – ne samo zbog druge najveće armije u NATO-u – sa velikim spoljnopolitičkim ambicijama ulaska u EU i približavanja regionima Bliskog istoka, Kavkaza i Balkana. Predsednik Gul primio me je u predsedničkoj palati Čankaja u Ankari. Intervju je umesto predviđenih 45 minuta trajao sat i po, obuhvatajući teme bilateralne saradnje Srbije i Turske, Balkana, Turske i Bliskog istoka kao i nekih unutrašnje političkih tema.

Gospodine predsedniče, uz ekonomsko čudo u vremenima globalne krize, sa stabilnom vladom i raznim, često sasvim nezavisnim spoljnopolitičkim inicijativama, Turska je stekla poštovanje sveta, Evrope i regiona. Danas je Turska priželjkivani partner kako na Zapadu tako i na Istoku. Kako vidite ulogu Turske na Balkanu?

Turska je balkanska zemlja. Ta činjenica se ne sme zaboraviti gledajući iz istorijskog i evropskog aspekta. To je jako važno sa stanovišta stabilnosti i mira. Nama je to bogatstvo. Prvo, jer se delom nalazimo na Balkanu, drugo, jer imamo duboke istorijske veze. Mnoge porodice koje žive ovde duboko su oslonjene na Balkan, tamo imaju rodbinu, postoje velika prijateljstva između naše zemlje i Balkana. Moja vizija Balkana je sledeća: integrisan u evroatlantske institucije, demokratski, slobodan, ekonomski obogaćen. Radi se o regionu preko koga prolaze važni energetski i saobraćajni koridori. Tako se mi svi skupa integrišemo. Koliko god je Istanbul važan, i Beograd je kapija za Evropu. Jedna velika prestonica. U Sarajevu vidimo multikulturalnost, multireligioznost. I drugi glavni gradovi imaju neku specifičnost koja ih karakteriše.

UrednikSpoljnopolitičke rubrike„Politike”tokomintervjuasa turskimpredsednikomAbdulahomGulom u Ankari

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 17. maja. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

Boško Jakšić

objavljeno: 17.05.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Gul: Budućnost Balkana u evroatlantskim institucijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2012, 10:51

BEOGRAD, -..Predsednik Turske Abdulah Gul rekao je da Balkan ne sme biti "zatočenik prošlosti", već mu je budućnost u evroatlantskim integracijama..."Smatramo da će se pristupanjem evroatlantskim integracijama i institucijama stvoriti neka vrsta kišobrana pa će u okviru tih institucija polako...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.