Izvor: RTS, 15.Jan.2021, 13:15

Balističke rakete i dronovi na vojnoj vežbi u Iranu

Snage iranske Revolucionarne garde održale su vojne vežbe u centralnoj pustinji u zemlji tokom kojih su korišćene balističke rakete i dronovi, prenosi iranska državna televizija.
Vežbe se održavaju u trenutku povećane napetosti zbog nuklearnog programa Teherana i američke kampanje pritisaka na tu zemlju, prenosi AP.

Tokom prve faze vežbe, koja je jutros održana, vazduhoplovna divizija Revolucionarne garde lansirala je nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << balističkih raketa zemlja-zemlja protiv simuliranih neprijateljskih baza, navodi televizija, dok su tokom vežbi korišćene su balističke rakete na kruto gorivo "zolfagar" i "dezful", a raspoređeni su i dronovi u kojima su se nalazile bombe, prenosi AP.
Rakete "dezful", koje predstavljaju verziju raketa "zolfagar", imaju domet od 700 kilometara i bojeve glave težine 450 kilograma.
Raketni kapaciteti Irana dostižu 2.000 kilometara, što je dovoljno da stignu do Izraela i američkih vojnih baza u tom regionu.
Proteklih nedelja Iran je intenzivirao vojne vežbe, a napetosti su ponovo u porastu u poslednjim danima administracije američkog predsednika Donalda Trampa pošto Iran pojačava pritisak na Zapad zbog kampanje američkih sankcija koja se vodi protiv Islamske Republike.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.