Izvor: Glas javnosti, 25.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajdenovi radili sa prevarantom

VAŠINGTON - Jedan američki fond, sačinjen od dva hedž fonda kojima upravljaju sin i brat potpredsednika SAD Džoe Bajdena, imao je ekskluzivne veze sa firmama koje je kontrolisao teksaški finansijer Alen Stenford, optužen za prevaru „tešku“ osam milijardi dolara, objavio je juče Volstrit džornal, prenosi Tanjug.

Fond „Paradigm Stenford kapital menadžment kor alternativ“, vredan 50 miliona dolara, zajednički su sačinjavale kompanija Bajdenovih „Paradigm global edvajzors“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i jedna firma grupacije „Stenford fajnenšel“, ukazao je list.

Kompanije Stenforda su taj fond povezivale s investitorima i takođe investirale oko 2,7 miliona dolara sopstvenog novca u taj fond, naveo je list.

Vlasništvo nad hedž fondom „Paradigm global edvajzors“ imala je holding kompanija Bajdenovog sina Hantera i brata Džejmsa, preneo je Rojters.

Advokat kompanije „Paradigm“ Mark Lo Presti, koji zastupa Hantera i Džejmsa Bajdena, kao i kompaniju, izjavio je listu da nije znao koja je Stenfordova firma investirala 2,7 miliona dolara i ukazao da se Bajdenovi nikada nisu sreli niti razgovarali sa Stenfordom.

Sudski postupak

On je predočio da je fond ponudio da investiciju od 2,7 miliona dolara, koju je od Stenfordove firme dobio 2007. godine, vrati primaocu koga odredi sud.

Američka Komisija za berze i hartije od vrednosti (SEC) prošle sedmice pokrenula je sudski postupak protiv Stenforda zbog prevare prodajom osam milijardi dolara vrednih sertifikata depozita iz njegove banke „Stenford internešenel“ sa sedištem u Antigi, uz neverovatno visoke kamatne stope.

Kongres planira da razjasni zašto je 2006. obustavljeno već pokrenuto istraživanje rada Stenfordove kompanije „Stenford fajnenšel grup“ (SFG), koja je u prošlosti više puta bila na oku kontrolnih organa SAD zbog narušavanja različitih normi finansijske delatnosti.

Prevarantska šema

SEC je u oktobru 2006. čak bila počela zvanično istraživanje poslovanja SFG, ali je ono obustavljeno nakon što se u taj posao umešala druga „neimenovana federalna agencija“.

„Ako je istraživanje stvarno bilo osnovano, a zatim je rad Komisije obustavljen po naredbi neke druge agencije, Kongres treba da imenuje koja je to agencija koja se usudila da ne poštuje federalne zakone za zaštitu investitora“, navedeno je u zahtevu koji je predsednici SEC Meri Šapiro uputio predsednik potkomiteta Kongresa za unutrašnje poslove Denis Kusinič.

Od SEC se takođe traži da do 9. marta dostavi Kongresu sve raspoložive dokumente koji se tiču samog Stenforda, čije se bogatstvo procenjuje na 2,2 milijarde dolara, kao i njegove kompanije, preneo je Prajm-Tas.

Prema podacima američkih vlasti, SFG je tokom poslednjih 15 godina poslovala koristeći prevarantsku šemu, sličnu klasičnoj metodi „finansijske piramide“, u okviru koje je isplate po ulozima investitora obavljala ne iz prihoda, već iz sredstava novih ulagača.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.