Samit sedam najrazvijenijih zemalja sveta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2021, 04:47

Samit sedam najrazvijenijih zemalja sveta

Video samit sedam najrazvijenijih zemalja sveta biće održan danas, u jeku pandemije korona virusa i očekivanju da li će najbogatiji održati obećanje da će vakcine biti dostupne i za građane iz najsiromašnijih država.

Samitu, na kojem će učestvovati lideri Francuske, Nemačke, Italije, Kanade, Japana i SAD predsedavaće britanski premijer Boris Džonson, a dominiraće tema pandemije korona virusa u kojoj je do sada život izgubilo gotovo 2,5 miliona ljudi, prenosi AP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Najavljeno je da će Džonson govoriti o uspehu naučnika koji su razvili vakcine protiv kovida-19 za manje od godinu dana i potrebi da se u narednih 100 dana stvore novi tipovi vakcina.

"Mogućnost da se razvijaju efikasne vakcine protiv korona virusa pružaju nam mogućnost povratka u normalu, ali ne smemo da se opuštamo", poručio je Džonson.

Iz kabineta britanskog premijera je najavljeno da će Džonson obećati da će svaki višak vakcina biti doniran u program Kovaks, koji podržavaju UN kako bi se obezbedila imuizacija stanovništva u najugroženijim zemljama.

Francuski predsednik Emanuel Makron je izjavio je da bi Evropa i SAD, u najkraćem roku, trebalo da doniraju do pet odsto svojih trenutnih zaliha vakcina najsiromašnijim zemljama, a i ostali lideri G-7 izrazili su podršku planovima za doniranje vakcina.

Bajden sa liderima G7 o pandemiji i ekonomiji

Predsednik SAD Džozef Bajden razgovaraće o globalnom odgovoru na pandemiju kovid-19 i naporima za obnovu globalne ekonomije na sastanku sa liderima G7, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Bajden će, takođe, razgovarati o potrebi ulaganja u kolektivnu konkurentnost za rešavanje izazova koje predstavlja Kina, kao i o klimatskim promenama, rekla je Psaki novinarima, preneo je Rojters.

Virtuelni sastanak je prvi događaj na kome će učestvovati Bajden zajedno sa drugim svetskim liderima u grupi koja uključuje i Britaniju, Japan, Francusku, Nemačku, Italiju i Kanadu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.