Bajden objavio prvi nacionalni plan za borbu protiv domaćeg terorizma

Izvor: VOA, 15.Jun.2021, 17:30

Bajden objavio prvi nacionalni plan za borbu protiv domaćeg terorizma

Predsednik SAD Džo Bajden objavio je nacionalni plan za borbu protiv domaćeg terorizma, koji opisuje kao "prvi u istoriji". Bajden je u utorak saopštio da je cilj Nacionalne strategije za borbu protiv domaćeg terorizma da unapredi vladine analize i razmenu informacija o domaćem terorizmu između agencija za sprovođenje zakona, na svim nivoima. Sprečavanje regrutacije terorista, njihove sposobnosti da mobilišu druge građane, i osujećivanje i remećenje njihovih aktivnosti su takođe ključni elementi strategije - rekao je predsednik.  Cilj plana je da se rešava problem činilaca koji dugoročno doprinose domaćem terorizmu, kao što su "rasna, etnička i verska mržnja". “Domaći terorizam - koji je podstaknut mržnjom, predrasudama i drugim formama ekstremizma - predstavlja mrlju na duši Amerike. Suprotan je svemu čemu naša zemlja teži i direktan je izazov našoj nacionalnoj bezbednosti, demokratiji i jedinstvu", saopštio je američki lider. Strategija je objavljena više od šest meseci posle napada 6. januara, kada su hiljade pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa upale u Kapitol u trenutku dok je Kongres glasao da potvrdi Bajdenovu pobedu na predsedničkim izborima, koju je Tramp odbio da prizna. Nasilni ekstremisti u SAD predstavljali su povećanu pretnju tokom 2021, dok najveći rizik potiče od organizacija pristalica ideje o belačkoj superiornosti i anti-vladinih naoružanih grupa, kažu zvaničnici koji su se pozvali na izveštaj Kancelarije direktora Nacionalnih obaveštajnih službi.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

"ONI SU DVA NAJSMRTONOSNIJA ELEMENTA" Amerika objavila PRVU IKAD nacionalnu strategiju za domaći terorizam

Izvor: Blic, 16.Jun.2021, 16:29

Administracija američkog predsednika u utorak je objavila prvu ikad Nacionalnu strategiju za borbu protiv domaćeg terorizma, nakon 100 dana sveobuhvatne revizije koju je Džo Bajden naložio još prvog dana u kancelariji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.